Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Toszkán gasztronómia, toszkán receptek és helyi termékek

Ahány ház annyi szokás, ahány táj annyi különböző recept és étel. Olaszországban minden tartománynak megvannak a saját hagyományai, így ételkülönlegességei is. Toszkána is rengeteg helyi termékkel, s csak erre a területre jellemző étellel büszkélkedhet. Ezekből szeretnék bemutatni nektek néhányat.

2020 tavaszán, a kényszerszünetet kihasználva úgy döntöttünk egy konyhatündér barátnőmmel, hogy lehetőleg minden héten kipróbálunk egy tipikus receptet az idényzöldségekhez és gyümölcsökhöz vagy az ünnepi alkalmakhoz igazodva. Ennek a most már majdnem egy éves barátnői csevegésekkel fűszerezett főzőcskézésnek a receptjeit szeretném bemutatni nektek. Mindegyiket kipróbáltuk, remélem, hogy nektek is ízleni fognak. Folyamatosan bővítjük a repertoárunkat, hiszen szinte végtelenek a lehetőségek, Toszkána minden szegletére más és más finomság jellemző.

 

CANTUCCI DI PRATO                                                                                                                                Cantuccini

Az örök sláger Toszkánában, a klasszikus mandulás keksz, amelyet desszert borba (a neve Vinsanto)  mártogatva fogyasztanak az étkezések lezárásaként.

 

A recept leírása»

 

 

 

PANFORTEPanforte

A Karácsony előA recept tti időszak elmaradhatatlan édessége Toszkánában a sienai eredetű Panforte.

A recept leírása»

 

 

 

 

 

CRESPELLE ALLA FIORENTINA AVAGY A FIRENZEI PALACSINTA                                                          Crespelle

A legenda szerint az egyszerű firenzei konyha egyik elengedhetetlen étele volt már a 15. században ez a palacsintaszerű étel,  amely még ma is szinte minden firenzei étterem menüjében szerepel.

 

A recept leírása»

 

 

 

 

 

CROSTATA DI MARMELLATA                                                                                                                          Crostata di marmellata

 

Nemcsak Toszkánában, hanem szinte egész Olaszországban elterjedt ez az omlós tészta alapú lekváros torta.            

 

 

A recept leírása»

 

 

 

CROSTINI DI FEGATINI                                                                                                                                      Crostini di fegatini

 

A toszkán "trattoriák", azaz tipikus helyi ételeket kínáló éttermek menüjéből sohasem hiányzik ez a kenyérdarabokra kent májpástétom.

 

 

A recept leírása»

 

 

 

RÁNTOTT CUKKINIVIRÁG                                                                                                                                 Rántott cukkinivirág

 

Egy Olaszországban nagyon kedvelt, Magyarországon viszonylag alig ismert egyszerű recept a kirántott  cukkinivirág.

 

A recept leírása»

 

 

 

RIBOLLITA                                                                                                                        Ribollita

Amikor a toszkán gasztronómia szóba kerül, az első ételek között szerepel a "ribollita", azaz a "kétszer főzött", nagyon sűrű zöldségleves, egy tipikus őszi-téli étel. Az őszi kert zöldségeit és a megszáradt kenyeret, azaz a maradékot felhasználva készül ez a laktató étel. Vidéken az volt a szokás, hogy a héten egyszer jó nagy mennyiséget főztek belőle, s aztán újra és újra felmelegítve, azaz másodszor is "megfőzve" fogyasztották.

 

A recept leírása»

 

 

 

CITROMOS TORTA                      Citromos torta

A több mint ezeréves firenzei Szent Miniato kolostor szerzeteseinek a receptjét követve

 

 

A recept leírása»

 

 

 

PEPOSO  DI BRUNELLESCHI, azaz BRUNELLESCHI "PÖRKÖLTJE"   Peposo

 

Egy igazi helyi specialitás, amelynek a neve önmagáért beszél: "peposo", azaz "borsos", hiszen az egyik legfontosabb összetevője a bors, a hús mellett.

 

A recept leírása»

 

 

 

 

 

"SUGO FINTO", azaz "HAMIS RAGU"                     Hamis ragu

Az elnevezés arra utal  egészen egyszerűen, hogy  egy tipikus húsos ragu összes összetevője fellelhető az öntetben, a húson kívül.

 

A recept leírása»

 

 

 

 

 

 

 

GNUDI                                                                                                                                                               Gnudi

Azaz a "meztelen" spenótos és ricottás ravioli

 

 

A recept leírása»

 

 

 

 

PANZANELLA                                                            Panzanella

Egy könnyű nyári hidegtál idényzöldségekből és maradék kenyérből.

 

A recept leírása»

 

 

 

 

 

RICCIARELLI                                      Ricciarelli

Siena egyik legkedveltebb, a középkorba visszanyúló édessége, amelyet a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódva készítenek most már egész Toszkánában.

 

A recept leírása»

 

 

 

 

 

 

 

TÖNKÖLYBÚZA SALÁTA                                                                                       Tönkölybúza                                                     

Egy könnyű nyári étel, amelynek a legfontosabb alapanyaga a tönkölybúza.

 

A recept leírása»

 

 

 

 

 

PAN CO' SANTI                                                                                                                                                   Pan co santi

 

Siena vidékén a Mindenszentek időszakában elmaradhatatlan része volt az ünnepi menünek ez a kenyérszerű sütemény.

A recept leírása»

 

 

 

 

 

 

 

 

PAPPA AL POMODORO                               Pappa al pomodoro

Az egyszerű  toszkán konyha egyik nagy klasszikusa ez a paradicsomból és toszkán kenyérből készült nyári egytálétel

 

A recept leírása»

 

 

 

CASTAGNACCIO                                                                                                                                              Castagnaccio

A gesztenyeszezon egyik klasszikus süteménye, ez a rendíkvül gyorsan elkészíthető egyszerű recept, az egykori paraszti konyha egyik hagyományos étele.

 

A recept leírása»


 

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!