Toszkán gasztronómia, toszkán receptek és helyi termékek
Ahány ház annyi szokás, ahány táj annyi különböző recept és étel. Olaszországban minden tartománynak megvannak a saját hagyományai, így ételkülönlegességei is. Toszkána is rengeteg helyi termékkel, s csak erre a területre jellemző étellel büszkélkedhet. Ezekből szeretnék bemutatni nektek néhányat.
2020 tavaszán, a kényszerszünetet kihasználva úgy döntöttünk egy konyhatündér barátnőmmel, hogy lehetőleg minden héten kipróbálunk egy tipikus receptet az idényzöldségekhez és gyümölcsökhöz vagy az ünnepi alkalmakhoz igazodva. Ennek a most már majdnem egy éves barátnői csevegésekkel fűszerezett főzőcskézésnek a receptjeit szeretném bemutatni nektek. Mindegyiket kipróbáltuk, remélem, hogy nektek is ízleni fognak. Folyamatosan bővítjük a repertoárunkat, hiszen szinte végtelenek a lehetőségek, Toszkána minden szegletére más és más finomság jellemző.
CANTUCCI DI PRATO
Az örök sláger Toszkánában, a klasszikus mandulás keksz, amelyet desszert borba (a neve Vinsanto) mártogatva fogyasztanak az étkezések lezárásaként.
A recept leírása»
PANFORTE
A Karácsony előA recept tti időszak elmaradhatatlan édessége Toszkánában a sienai eredetű Panforte.
A recept leírása»
CRESPELLE ALLA FIORENTINA AVAGY A FIRENZEI PALACSINTA
A legenda szerint az egyszerű firenzei konyha egyik elengedhetetlen étele volt már a 15. században ez a palacsintaszerű étel, amely még ma is szinte minden firenzei étterem menüjében szerepel.
A recept leírása»
CROSTATA DI MARMELLATA
Nemcsak Toszkánában, hanem szinte egész Olaszországban elterjedt ez az omlós tészta alapú lekváros torta.
A recept leírása»
CROSTINI DI FEGATINI
A toszkán "trattoriák", azaz tipikus helyi ételeket kínáló éttermek menüjéből sohasem hiányzik ez a kenyérdarabokra kent májpástétom.
A recept leírása»
RÁNTOTT CUKKINIVIRÁG
Egy Olaszországban nagyon kedvelt, Magyarországon viszonylag alig ismert egyszerű recept a kirántott cukkinivirág.
A recept leírása»
RIBOLLITA
Amikor a toszkán gasztronómia szóba kerül, az első ételek között szerepel a "ribollita", azaz a "kétszer főzött", nagyon sűrű zöldségleves, egy tipikus őszi-téli étel. Az őszi kert zöldségeit és a megszáradt kenyeret, azaz a maradékot felhasználva készül ez a laktató étel. Vidéken az volt a szokás, hogy a héten egyszer jó nagy mennyiséget főztek belőle, s aztán újra és újra felmelegítve, azaz másodszor is "megfőzve" fogyasztották.
A recept leírása»
CITROMOS TORTA
A több mint ezeréves firenzei Szent Miniato kolostor szerzeteseinek a receptjét követve
A recept leírása»
PEPOSO DI BRUNELLESCHI, azaz BRUNELLESCHI "PÖRKÖLTJE"
Egy igazi helyi specialitás, amelynek a neve önmagáért beszél: "peposo", azaz "borsos", hiszen az egyik legfontosabb összetevője a bors, a hús mellett.
A recept leírása»
"SUGO FINTO", azaz "HAMIS RAGU"
Az elnevezés arra utal egészen egyszerűen, hogy egy tipikus húsos ragu összes összetevője fellelhető az öntetben, a húson kívül.
A recept leírása»
GNUDI
Azaz a "meztelen" spenótos és ricottás ravioli
A recept leírása»
PANZANELLA
Egy könnyű nyári hidegtál idényzöldségekből és maradék kenyérből.
A recept leírása»
RICCIARELLI
Siena egyik legkedveltebb, a középkorba visszanyúló édessége, amelyet a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódva készítenek most már egész Toszkánában.
A recept leírása»
TÖNKÖLYBÚZA SALÁTA
Egy könnyű nyári étel, amelynek a legfontosabb alapanyaga a tönkölybúza.
A recept leírása»
PAN CO' SANTI
Siena vidékén a Mindenszentek időszakában elmaradhatatlan része volt az ünnepi menünek ez a kenyérszerű sütemény.
A recept leírása»
PAPPA AL POMODORO
Az egyszerű toszkán konyha egyik nagy klasszikusa ez a paradicsomból és toszkán kenyérből készült nyári egytálétel
A recept leírása»
CASTAGNACCIO
A gesztenyeszezon egyik klasszikus süteménye, ez a rendíkvül gyorsan elkészíthető egyszerű recept, az egykori paraszti konyha egyik hagyományos étele.
A recept leírása»