Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Ricciarelli

RicciarelliA sütemény sienai származású, az eredete a középkorba nyúlik vissza. A legenda szerint egy Ricciardetto della Gherardesca nevezetű lovag hozott volna ilyen édességeket magával arab földről, a keresztes háborúk idejében. Egy puha mandula, porcukor és tojásfehérje alapú, porcukorral megszórt illatos édesség, a toszkán Karácsony egyik fontos tartozéka.

Hozzávalók :
20 dkg hámozott mandula          
20 dkg porcukor
1 kis zacskó vaníliás cukor
1 tojásfehérje (45 gr)
Egy teáskanál keserű mandula aroma (fakultatív)
Egy csipet só
Egy kevés reszelt narancshéj
Egy teáskanál citromlé
Kukorica keményítő a ricciarelli megformázásához

Elkészítés módja:                   Ricciarelli

Megőröljük a mandulát, összekeverjük az őrölt mandulát a porcukorral.
A tojásfehérjébe belecsöppentjük a citromlevet, a csipet sót, habosra verjük. Ezután hozzáadjuk a keserű mandula kivonatot, a reszelt narancshéjat és a vaníliás cukrot.
Ezt követően összekeverjük a mandulás-cukros lisztet a habbá vert tojásfehérjével. Összegyúrjuk, fóliába tekerjük és minimum egy éjszakára hűtőbe tesszük.
Egy kb 40 cm hosszúságú rudat formálunk a tésztából, a gyúrás közben kukorica keményítővel megszórjuk a gyúrólapot, hogy az esetleges nedvességet magába szívja. Ezután kb  20 egyenlő nagyságú darabra felvágjuk. Beletesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, nagyon vastagon megszórjuk porcukorral. Előmelegített sütőbe tesszük középmagasságba. 150 fokon, nem légkeveréses sütőben 15 percig sütjük. Repedések  keletkeznek a felületén,  s világos színű marad, nem szabad sötétbarnára sütni. 

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!