Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Túraútvonalak Firenze környékén

A kőfejtők ösvénye

A kőfejtők útja (sentiero degli scalpellini)Tudjátok-e hol próbálta ki a „repülő madarat” Leonardo Da Vinci? Milyen kőből építették a firenzei Városházát? Ezekre a kérdésekre a választ Fiesole környékén kapjuk meg. Fiesole mindig egy ideális célpont, ha romantikus ösvényeket, legendákkal teli zugokat, csodás kilátóhelyeket keresünk Firenze közelében. Az egyik legklasszikusabb túraútvonal a Kőfejtők Ösvénye, amely Fiesoléból kiindulva, Monte Ceceri érintésével egy nagy kört téve visszakanyarodik Fiesole régészeti területe felé. Különösen
napsütéses időben remek választás, hiszen a fiesolei magaslat egyik oldaláról Firenzére nézhetünk le, a másik oldalról pedig az Appenninek nyúlványaira. Történelmi érdekességek és természeti szépségek fonódnak itt egybe harmonikusan.

Az útvonal elnevezése (Kőfejtők ösvénye) abból ered, hogy a környék már az etruszkok kora óta híres volt a kőkitermelésről. Többféle típusú homokkövet fejtettek errefelé, a legismertebb ezek közül az úgynevezett „pietra serena” vagy „pietra bigia”, egy szürke színű világoskék árnyalatokkal átszőtt üledékes kőzet, amely könnyen feldolgozható, megmunkálható, s éppen ezért gyakran használják díszítőelemek kialakítására. Elegendő Firenzében az Uffizi képtár oszlopaira és árkádos íveire gondolnunk, amelyekhez a nyersanyag innen került ki. Egy másik jellemző kőfajta, amely szintén fellelhető itt, a „pietra forte”, egy sárgásbarnás színű homokkő, amelyből Firenze Városházája, a Palazzo Vecchio felépült. Az út mentén ma is láthatjuk még a régi, ma már elhagyott bányákat, amelyek egy-egy család tulajdonában voltak.

Útba ejtjük a Monte Ceceri (Ceceri hegy) természetes teraszát, ahonnan a legenda szerint Leonardo da Vinci kipróbálta a "repülő masináját". Nem ő maga volt az, aki a repülőszárnyakkal levetette magát az egyik természetes teraszról - mivel talán nem bízott a kísérlet sikerében?-, hanem az egyik tanítványa, Zoroastro da Peretola. Zoroastro a legenda szerint madnem egy kilométert repült siklórepüléssel, míg végül lezuhant. Alaposan összetörte magát, de túlélte az első repülési kísérletet az emberiség történetében.

Túra kezdőpontja: Fiesole főtér

Túra időigénye, nehézsége: 2,5 óra, könnyű, babakocsival azonban nem járható

Ma már nem működő kőbánya Firenze mellett Egykori Firenze melletti kőbánya Kilátás az Appenninek felé

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!