Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Utazás, közlekedés, parkolás Firenzében

A legtöbb Firenzébe látogató magyar turista vagy saját kocsival érkezik ide, s a városban vagy a környéken száll meg, vagy pedig a repülőt választja. Az utazás megszervezéséhez szeretnék néhány, remélem hasznos, információt adni ezen az oldalon.

 

Ha valaki repülővel érkezik Firenzébe


Érkezés repülővel Firenzébe az Amerigo Vespucci reptérre

Magyarországról pillanatnyilag nincsenek közvetlen járatok Firenzébe, csak átszállással lehet ide eljutni. A firenzei Amerigo Vespucci elnevezésű repülőtér viszonylag közel, kb öt kilométerre található a belvárostól.

Taxival a legegyszerűbb a centrumot megközelíteni. Az Amerigo Vespucci reptér és a belvárosban elhelyezkedő szállodák között a rögzített ár 22 Euro.

Autóbusz repülőtérA másik lehetőség egy buszjárat (Vola in bus), amely a repteret és a buszpályaudvart köti össze egymással (Busitalia, Via Santa Caterina da Siena 9). A buszpályaudvar Firenze főpályaudvarának (Santa Maria Novella) a tőszomszédságában van. A jegy ára egy útra 6 Euro. Retúrjegy vételével lehet egy kicsit spórolni, 10 Euróba kerül az oda-vissza út.

Az autóbuszjegyeket vagy a buszpályaudvar (Busitalia-SITA ) kasszájánál vagy az árusításra felhatalmazott trafikokban lehet megvenni, vagy pedig indulás előtt a busz vezetőjétől. Ez a jegy nem érvényes a többi városi buszra.Busszal az út kb 20-25 percig tart, s 30 percenként indulnak a járatok.

2019-től februárjában működésbe lépett az új villamosvonal (T2), amely a repülőteret és a főpályaudvart köti össze egymással, jelentősen lerövidítve az utazás időtartamát.

 

Érkezés repülővel Bolognába, s onnan Firenzébe

Bolognába a Wizzair indít hetente kétszer járatot Budapestről, a repülési idő 1óra 25 perc. Bologna repülőterét (Aeroporto Guglielmo Marconi), a taxikon kívül, egy közvetlen buszjárat köti össze a Központi pályaudvarral (Stazione centrale). A busz 11 percenként jár, kb 25-30 perc az út, 6 Euro a jegy ára.

Ha a taxit választjátok, akkor a tarifa a pályaudvar és a repülőtér között 15-20 Euro között mozog.

A legújabb közlekedési eszköz pedig a Marconi Express  (www.marconiexpress.it), egy elektromos felszíni metró, amely kb 7 perc alatt jut el a repülőtérről Bologna központi pályaudvarára. Az év minden napján közlekedik, 5.40-től 24.00-ig, óránként 8 járattal. Egy jegy ára 9.20 Euro, oda-vissza 17.00 Euro, családi jegy (2 felnőtt + maximum három,   5 -16 év közötti gyerek) csak oda 19 Euro, oda vissza 36 Euro.

A bolognai főpályaudvarról rendkívül gyakran indulnak vonatok Firenze felé. A leggyorsabb megoldás a Freccia Rossa (szuper gyorsvonat), 35 percig tart az út, s a jegyárak 14.90 és 20 Euro között mozognak.

A másik lehetőség az ún Appeninoshuttle (www.appenninoshuttle.it ), egy autóbuszjárat, amely a bolognai repülőteret a firenzei főpályaudvarral kapcsolja össze. Kb 2 óránként közlekedik, a menetidő kb  1óra 20 perc.  Ha elővételben veszzük meg a jegyet fejenként 20 Euro 10 éves kor felett, 5-10 éves kor között 8 Euro, 4 éves korig ingyenes. Ha pedig az autóbusz fedélzetén, közvetlenül az indulás előtt veszzük meg a jegyet, akkor drágább: 25 Euro 10 éves kor felett, 5 és 10 éves kor között 10 Euro 4 éves korig ingyenes.

Érkezés repülővel Pisába, s onnan Firenzébe

Budapestről hetente 3-szor a Ryanair indít járatokat. 1 óra 45 percig tart az út Pisába (Aeroporto Galileo Galieli). Pisából többféleképpen el lehet jutni Firenzébe.

Vagy közvetlen autóbuszjárattal, amely a pisai repteret és Firenzét köti össze egymással. Kb 70 perc a menetidő. A Caronna Tour srl buszos társaság (www.caronnatour.com) foglalkozik a járatok indításával. A jegyeket meg lehet venni korábban is on-line (www.skybuslines.it) vagy a pisai repülőtéren. Akik on line vásárolták meg a jegyet, elsőbbséget élveznek a felszálláskor. A honlapon lehet ellenőrizni a menetrendet.  A jegy ára  (napközben) 14.99 Euro. Az éjszakai jegy 25  Euro, a gyererek 2 és 11 éves kor között 7 Eurót fizetnek, 2 éves kor alatt ingyenes a jegy. A firenzei végállomás helye napközben a T2-es villamosvonal Guidoni megállója, ahonnan a villamossal lehet megközelíteni a belvárost.  Éjszaka (21.40 és 6.00 között) a Santa Maria Novella központi pályaudvar elé érkezik az autóbusz.

Ha valaki a vonatot részesíti előnyben, akkor a pisai reptérről egy automatikus minivonattal (Pisamover) Automatikus vonatlehet eljutni a pisai központi pályaudvarra (Stazione Centrale). Egy jegy ára 5 Euro, a retúrjegyé pedig 10 Euro. A pisai pályaudvarról vonatok indulnak minden órában Firenzébe. A vonatjegy ára 8,40 Euro és 10 Euró között mozog a vonat típusától függően, a menetidő kb 60 perc.


 

 

Taxik használata Firenzében

 

A taxik fehér színűek, s vagy telefonon hívhatók vagy a város legfontosabb pontjain elhelyezkedő Katalin néni taxija taxiállomásokon várakoznak. A tarifát a taxióra mutatja. Nagyméretű csomagok esetében elképzelhető, hogy pótdíjat kell fizetni. A taxik egy részén hitelkártyával is lehet fizetni.

Két taxiscég működik a városban:

CO.TA.FI : Tel +39 055 4390 vagy +39 055 4499
SOCOTA: Tel +39 055 4798 vagy +39 055 4242


Aki autóval érkezik Firenzébe - autópálya kijáratok Firenzénél

 

Firenze az A1-es autópálya (fizetős) mentén helyezkedik el, amelyik észak-dél irányban végighalad egész Olaszországon. Több kijárat van a város felé.

AAutópálya A1 Firenze Nord: Északról, tehát Bologna felől érkezve ez az első kijárat, ennek a szomszédságában helyezkedik el az Amerigo Vespucci repülőtér. Innen indul egy másik fizetős autópálya (A11) Lucca, Viareggio és Pisa felé.

Firenze Scandicci: A következő kijárat Firenze Nord után. Itt található az autópálya melletti legnagyobb parkoló (Villa Costanza), ahonnan a T1-es villamos indul a belváros felé (lentebb még lesz szó erről a parkolási lehetőségről).

Valamint itt kezdődik egy úgynevezett szupersztráda, azaz nem fizetős autópálya. A különbség a fizetősekkel szemben annyi, hogy kicsit keskenyebb, a leállósávok nagyon szűkek, s nem 130 hanem 90 kilométeres óránkénti sebesség a megengedett. Ennek az útnak az egyik vége Pisában, a másik pedig Livornóban van, s éppen ezért a három város nevének a rövidítéséből a FI-PI-LI elnevezést kapta.

Firenze-Impruneta: Scandicci után következik. Itt egy másik szupersztráda kezdődik, amely Siena, San Gimignano és a Chianti vidék felé vezet.

Firenze Sud: Az utolsó, legdélebbi kijárat Firenze mellett, Róma felé haladva. Innen lehet eljutni a Chianti vidék egy másik része felé, s nem messzi a kijárattól van egy másik nagy és viszonylag olcsó parkoló (Parking Europa), ahonnan városi busszal lehet tovább menni a belváros felé.


A közlekedés kocsival Firenzében

 

A belváros egy része gyalogos övezet, ahová szigorúan tilos autóval behajtani.

A belváros fennmaradó része pedig korlátozott forgalmú terület (olaszul a rövidítése ZTL-Zona a traffico limitato), amelyet kamerák ellenőriznek. A kamerák leolvassák a behajtó autók rendszámát, s ha a rendszám nem szerepel a városi rendőrség adatbankjában a különleges behajtási engedéllyel rendelkezők között, automatikusan kiróják a bírságot. A ZTL bejáratainál egy-egy jelzőlámpa és felirat figyelmezteti az autósokat. Ha zöld a lámpa tovább lehet menni, ha piros akkor nem.

A ZTL rendje:                                                                                                                                             Jelzőlámpa

A nyári és a téli időszakban különbözőek a szabályok:                                                     

Októbertől áprilisig a téli rend érvényes, amely szerint hétfőtől péntekig 7.30-tól 20-ig, szombaton 7.30-tól 16-ig tilos a behajtás a centrumba, vasárnap azonban szabadon be lehet menni.

Április és október között hétfőn, kedden és szerdán 7.30-tól 20-ig, csütörtökön és pénteken 7.30-tól 3-ig, szombaton 7.30-tól 16.00-ig és 23.00-tól éjjel 3-ig nem lehet behajtani a ZTL területére.

Ha valaki a belvárosban száll meg, s autóval érkezik, akkor az érkezés idejétől számított 3 órán belül közölni kell a jármű rendszámát, s a hotelben gondoskodank arról, hogy a rendszám eljusson a rendőrség felé. Így bírság nélkül lehet elérni a hotelig saját kocsival is. A szálloda általában 1 Eurót kér ezért a szolgáltatásért.


 

Parkolási lehetőségek a városban

 

Villa Costanza parkoló                                                                                                                                                Villamos

Az egyik legjobb megoldás azoknak, akik egynapos kirándulásra érkeznek Firenzébe, nem akarnak belekeveredni a városi forgalomba, s nem akarnak órákat eltölteni a parkolóhelyek keresgélésével. 2017-ben nyitották meg ezt a Firenze-Scandicci autópályakijárat mellettí parkolót, ahol a T1-es villamos végállomása van.

A parkolási díj itt sokkal olcsóbb mint a belvárosi mélygarázsokban, 7 Euro egy napra, 2 Euro egy négyórás és 4 Euro egy nyolcórás időtartamra. Nyugodtan itt lehet hagyni a kocsit, s innen villamossal kb 20 perc alatt be lehet érni a főpályaudvarhoz (Stazione Santa Maria Novella). A villamos meglehetősen sűrűn, 4 percenként jár.

 

Europa Parking

A Firenze Sud autópályakihajtótól nem messze található megállóhely. Innen a 23-as autóbusszal lehet megközelíteni a centrumot. A menetidő 25-30 perc a forgalomtól függően. A parkolási díj 2 Euro óránként, s nem emelkedik a második órától kezdve.

 

A korlátozott forgalmi zóna (ZTL) határán levő legfontosabb mélygarázsok:


Stazione Santa Maria Novella: a főpályaudvar mellett, az egyik legdrágább. Nem érdemes hosszú időre letenni itt az autót

Sant Ambrogio: a Sant Ambrogio piac parkolója, ha valaki egy igazi firenzei élelmiszerpiacot szeretne látni, érdemes itt megállni

Beccaria: a dél felől érkezőknek ajánlom ezt a parkolót, innen már csak kb 15 percre találhatók az első műemlékek

Alberti: a Fiorentina Stadionjához (Stadio Franchi) legközelebbi lehetőség a parkolásra

Parterre: a centrumtól legmesszebb levő mélygarázs (Piazza della Libertà)

Fortezza-Fiera: a kongresszusi és kiállítóközpontok parkolója a főpályaudvar külső oldalán

Porta al Prato-Leopolda: Firenze modern Operaházát lehet innen megközelíteni

Oltrarno-Calza: a Pitti palotához legközelebbi parkolóhely

A parkolási díjak változóak, de általában 1.60 Euro és 2 Euro között mozognak az árak a parkolás első órájára. A második órától kezdve a tarifák emelkednek.

A parkolók elhelyezkedésére, tarifájára vonatkozó bővebb információk a következő honlapon találhatók: www.firenzeparcheggi.it


Felszíni parkolók Firenzében

Csak a kékkel felfestett helyeken lehet megállni, a fehér sávokkal jelzett parkolók a helyi lakosok számára vannak fenntartva. A parkolási díjak zónánként változnak, s a legtöbb esetben csak készpénzzel lehet fizetni.
 

Figyelem!

Az utcamosások-takarítások idején kötelezően el kell távolítani minden járművet az érintett területről. A parkolóhelyek melletti jelzőtáblák felhívják a figyelmet ezekre az időpontokra, tehát mindig ellenőrizni kell a napokat. Ha valaki megfeledkezik a tiltásról, akkor könyörtelenül elszállítják a kocsit vagy kerékbilincset raknak rá. Az autók kiváltása elég költséges, a telep pedig, ahová ezeket az autókat elszállítják Firenze határában található. (Via Allende 18-Novoli városrész)


 

Városi tömegközlekedés

 

Városi buszA tömegközlekedés nagy részét autóbuszok bonyolítják le, két villamosvonal működik idáig (T1 és T2), de harmadikt villamosvonal építése éppen most folyik.

A jegyeket az árusításra kijelölt trafikokban, az újságosoknál, jegyautomatáknál, bárokban lehet megvenni. A jegy 1.50 Euróba kerül.  A jegyet a felszállás után azonnal érvényesíteni kell, s ettől kezdve 90 percig érvényes, akkor is ha átszállunk közben egy másik járatra.

A turisták szempontjából a leghasznosabb helyi buszjáratok,
amelyek a belvárost kötik össze a központtól távolabb eső látnivalókkal:

7-es busz: Piazza San Marco-Fiesole

10-es busz: Piazza San Marco-Stadion-Settignano

12-es és 13-as busz: Stazione Santa Maria Novella (Főpályaudvar)-Michelangelo tér

14-es busz: Piazza San Marco - Camping (Viale generale Della Chiesa)

37-es busz: Stazione Santa Maria Novella (Főpályaudvar)-Porta Romana -Nemzetközi Camping (Bottai)

23A-as busz: Stazione Santa Maria Novella (Főpályaudvar)- Europa Parking (Firenze Sud)

T1-es villamos: Stazione Santa Maria Novella (Főpályaudvar)-Villa Costanza parkoló

A centrumban elektromos minibuszok közlekednek, C1-es, C2-es, C3-as és C4 jelzésűek. A C1 a centrum szinte minden fontos múzeumát érinti.

A helyközi autóbuszjáratok

A helyközi autóbuszjáratok nagy része a Buszpályaudvarról indul (Via Santa Caterina da Siena), amely a főpályaudvar mellett van. Ezekkel a buszokkal el lehet jutni a legfontosabb toszkán városokba.. A nemzetközi buszjáratok egy része is innen indul.


 

Aki a vonatot választja

 

Firenze Olaszország legfontosabb, észak-déli irányú vasútvonala mentén található, félúton Róma és Milano között. Freccia Rossa

A szupergyors vonatokkal (Freccia Rossa és Italo elnevezésűek) Milanóba 1 óra 40 perc, Rómába 1 óra 35 perc, Bolognába 35 perc alatt el lehet jutni. Ezekre a vonatokra kötelező helyjegyet váltani.

A toszkán tartomány legtöbb városát (Lucca, Pisa, Viareggio, Siena, Prato, Arezzo stb) meg lehet közelíteni vonattal. Firenze főpályaudvara (Santa Maria Novella) a centrumban helyezkedik el, ide érkeznek illetve innen indulnak a nemzetközi vonatok, a belföldi szupergyorsvonatok, a regionális járatok is.

A jegyeket a pályaudvar pénztárában, automatikus kasszáknál, trafikokban vagy on line lehet megvenni. Az olasz vasutak honlapja www.trenitalia.com

A megvásárolt jegyet a vonatra való felszállás előtt, a vágányok közelében elhelyezkedő, általában sárga színű automatáknál érvényesíteni kell.

A regionális vonatok nagy részére kerékpárt is fel lehet vinni.

 

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!