Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Toszkána legszebb és legjellegzetesebb városai, falvai

 

Toszkánában szinte minden kilométerkőnél megállhatnánk, szinte minden lépésnél újabb és újabb csodák bukkannak fel előttünk. Hol egy művészeti kincsekben, gazdag reneszánsz város, hol egy dombtetőre épített, falakkal körüvett picike falu, hol egy magányosan álló vidéki apátság, hol egy megkapó, szőlőkkel és olajfákkal takart domb tárul fel előttünk. Természetesen képtelenség minden egyes apró, bár elbűvölő települést bemutatni, így csak a legérdekesebbekről ejtek szót az alábbiakban.

 

Arezzo                                                                                                                     Arezzo             

Arezzo a Toszkána keleti részén elhelyezkedő ősi város művészeti és építészeti szépségekben gazdag, különböző kultúrális és gasztronómiai élményeket kínál. Egyedül Piero della Francesca csodálatos 15. századi freskói is megérnek egy látogatást, de ezenkívül is még sok más érdekességgel találkozhatunk a város utcáit járva.

Arezzo részletes bemutatása »

 

 

 

 

Carrara Carrara

Az Apuáni Alpok és a Tirrén tenger partvonala közé beékelődött város, a márványkifejtőhelyei miatt világhírű. Rendkívül szuggesztív látványt nyújtanak a nyáron is hófehér, havasnak tűnő hegycsúcsok. A hegyek alkalmasak túrázásra, nagyon sok természetbarát látogatja  a márványbányák mögötti természetvédelmi terület vadregényes ösvényeit, a tengerparti strandokon pedig a fürdőzést kedvelők találnak minden igényt kielégítő létesítményeket. 

Carrara részletes bemutatása »

 

 

 

 

Chianti ( firenzei része)   Tájkép olajfákkal és pipacsokkal, Chianti

A Chianti vidék nevét hallva a világhírű borok, a szőlőkkel és olívafákkal beültetett lankás dombok, a dombtetőkön magányosan álló elegáns villákká átalakított, kőből épített régi gazdasági épületek jelennek meg a szemünk előtt. Ez a dombos terület Siena, Firenze és Arezzo között húzódik, a legnagyobb tengerszint feletti magassága 893 méter, amelyet a Monti del Chianti egyik csúcsa ér el. Két megye, Firenze és Siena osztozik a területen.

A firenzei Chianti részletes bemutatása »

 

 

 

 

Chianti (siénai része)Tájkép ciprusokkal, Chianti

A Chianti vidék nevét hallva a világhírű borok, a szőlőkkel és olívafákkal beültetett lankás dombok, a dombtetőkön magányosan álló elegáns villákká átalakított, kőből épített régi gazdasági épületek jelennek meg a szemünk előtt. Ez a dombos terület Siena, Firenze és Arezzo között húzódik, a legnagyobb tengerszint feletti magassága 893 méter, amelyet a Monti del Chianti egyik csúcsa ér el. Két megye, Firenze és Siena osztozik a területen.

A siénai Chianti részletes bemutatása »

 

 

ChiusiChiusi Dóm

Chiusi az etruszkok államának egyik legjelentősebb városa, a fénykorát a mítikus Porsenna uralkodása alatt élte.

Ma egy nyugodt, pici város képét mutatja, szűk utcákkal, Toszkána egyik legrégebbi alapítású Dómjával.

Az etruszkok emlékeit kereső turisták itt rengeteg érdekességre bukkannak.

Chiusi részletes bemutatása  »

 

 

LivornoLivorno

A régi picike halászfaluból a Mediciek tervei alapján kifejlesztett kikötőváros, amely sok érdekességet tartogat az idevetődő turistának. Egy séta a tengerparti Mascagni teraszon, egy hajókázás a kikötő és az Új Velence negyed csatornáin, a vásárcsarnok felkeresése, egy halvacsora valamelyik tengerparti étteremben  bepillantást nyújt a város hangulatába.

Livorno részletes bemutatása»

 

 

 

 

Lucca DómLucca

Puccini szülőhelye, a száz templom városa. Lucca mintha egy idegen test lenne a toszkán tartományon belül, a szokásai, a nyelvjárása, a hagyományai is megkülönböztetik Toszkána többi városától. S ennek az a legnyomósabb oka, hogy a terület városállami közül Lucca az egyetlen, amelyet egészen 1847-ig nem sikerült bekebeleznie a Toszkán Nagyhercegségnek, egészen a 19. század közepéig megőrizte a függetlenségét. Mintha egy önálló sziget lenne Toszkánán belül, s ezt a benyomást a monumentális városfalak is megerősítik, amelyek védően mintegy körbefogják a városmagot.

Lucca részletes bemutatása »

 

 

 

Massa MarittiamaMassa Marittima Dóm

Dél Toszkána kihagyhatatlan gyöngyszeme a  középkori városfalak között meghúzódó, dombtetőre épült Massa Marittima. A régi vidéki kőházakban kialakított szállodák és apartmanok a terület finom ételeivel és kiváló boraival kényeztetik a ideérkező látogatót. A szűk sikátorok, a kacskaringós utcák mind egy mágikus helyhez, a város főteréhez vezetnek, amelynek központjában a csodaszép román-gótikus stílusú Dóm emelkedik.

Massa Marittima részletes bemutatása »
 

 

 

 

PisaPisa Csodák tere

Kihagyhatatlan állomás a toszkán út során Pisa, Pisában a Csodák tere, s ezen belül is a Ferde Torony, amelyet a világ minden sarkából érkező turisták megpróbálnak egy fotó kedvéért megtámogatni. Pisa azonban nemcsak a Csodák terére szűkül. Érdemes eltávolodni a Dómtól, elsétálni az Arno folyóig a Cavalieri teret útba ejltve, érdemes felfedezni a város eldugottabb szegleteit is. Ősi, római alapítású település, gazdag tengeri köztársaság a középkorban, ma pedig az egyik legkiválóbb olasz egyetem székhelye renegeteg diákkal, modern kutatóközpontok kal.

Pisa részletes bemutatása »

 

 

 

PistoiaPistoia, Ceppo kórház

Az Appenninek lábánál elhehelyezkedő több mint kétezer évvel ezelőtt alapított kisváros, rendkívül hangulatos, szépen megmaradt középkori eredetű belvárossal, márványhomlokzatú templomokkal, egy egyedülálló több mint 600 éves kórházzal, egy híres nyári Pistoia Blues fesztivállal, s mégis viszonylag kevesen látogatják, pedig nagyon kellemes meglepetés az ide betérőknek. 2017-ben Olaszország kultúrális fővárosa címet is elnyerte, amelynek köszönhetően még szebbé varázsolták a belvárost.

Pistoia részletese bemutatása »

 

 

 

 

PratoPrato, a császár vára

Toszkánát említve nem Prato az első város amelyik eszünkbe jut, mégis képes meglepni, ámulatba ejteni az ide érkező turistát. Kevésbé látogatott, kevésbé népszerű mint sokkal híresebb szomszédai, Firenze, Lucca vagy Pisa, de rengeteg érdekes kincset rejteget. Érdemes betérni a Dómba, körbesétálni a császár kastélyát, megkóstolni a tipikus prátói édességet a cantucci-t. Ha pedig valakit a kortárs művészet érdekel, akkor nem szabad kihagyni a Pecci múzeumot, amely állandó gyűjteményével és időszakos kiállításaival is rengeteg érdeklődőt vonz.

Prato részletes bemutatása »

 

 

 

San GalganoSan Galgano, apátsági templom

Dél Toszkána egyik eldugott települése San Galgano, amelyet két misztikus és titokzatos középkori épület mitt érdemes útba ejteni. Az egyik a befejezetlen apátság, a másik pedig a Szent Galgano sziklába szúrt kardja köré épült kápolna.

San Galgano részletes bemutatása »

 

 

 

 

 

San GimignanoSan Gimignano tornyai

A „tornyok városa”, a „középkor Manhattanje”, s sok más névvel illetik még ezt a kőből felépített mesevárost, amely az egyik legtlátogatottabb település Toszkánában. A csúcsszezonban szinte hömpölyögnek a turisták a főutcán, de elegendő lekanyarodni bármelyik utcasarkon a sikátorok felé, s megváltozik a hangulat, szinte visszalépünk az időben az elmúlt korokba. Virágos ablakok, picike kápolnák, eldugott éttermek fogadnak minket, s csodaszép kilátás a várfalakról a toszkán vidékre.

San Gimignano részletes bemutatása »

 

 

 

San Miniato A Szeminárium épülete

Két híres császár és a szarvasgomba városa. Firenze és Pisa között majdnem félúton helyezkedik el egy dombtetőn.

Az ínyencek körében elsősorban a szarvasgomba fesztivál miatt ismert,  amelyet miden novemberben itt rendeznek meg.

Érdemes azonban történelmi műmlékei, s hangulatos óvárosa miatt is felkeresni. 

San Miniato részletes bemutatása »

 

 

 

 

SienaSiena, Piazza del Campo

A „gótikus álom”, az „ideális város” a középkorban, azaz Siena, 1995-től a Világörökség része, amely szinte érintetlenül megőrizte a középkori városmagot. A három dombra épült Siena büszkesége a világhírű kagyló formájú főtér, az Il Campo, a márványcsipkés Dóm, a Sienai Szent Katalin ereklyéit őrző Szent Domonkos templom és kolostor, s sok más rejett szépség. Ebben a városban rendezik meg évente kétszer Itália egyik legnépszerűbb és legautentikusabb történelmi eseményét, a hagyományos Paliot, a lovasversenyt.

Siena részletes bemutatása »

 

 

 

Val d'Orcia (az Orcia folyó völgye)Montepulciano

A siénai területek szívében helyezkedik el ez a szelíd dombokkal, a dombokra felkapaszkodó ciprusfasorokkal, magányosan álló villákkal, picike kápolnákkal, az erdők mélyében megbújó ősi kolostorokkal, várakkal, kastélyokkal, olajfaligetekkel tarkított terület, amelynek a neve Val d'Orcia (az Orcia folyó völgye). Nem véletlenül nyilvánították 2004-ben az UNESCO világörökség részévé Toszkánának ezt a szöglelét, hiszen mesébe illő a vidék.

A Val d'Orcia részletes bemutatása »

 

 

 

 

VolterraVolterra

Volterra az egyik legtitokzatosabb, legzárkózottabb, kicsit komor, zord, Toszkána eldugott szegletében, egy magas domb tetején épült festői város. A szelíd, lankás dombokat itt kopárabb, helyenként kietlen, vadregényes táj váltja fel, amelyen juhok legelésznek békésen. Ez a legfinomabb toszkán „pecorino” (juhsajt) területe. Volterra rendkívül gazdag az etruszk civilizáció emlékeiben, az egyik legértékesebb etruszk gyűjteményt a Guarnacci múzeumban őrzik.

Volterra részletes bemutatása »

 

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!