Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Legény Éva, hivatalos idegenvezető - Firenze

 

Legény Éva idegenvezető, FirenzeA kilencvenes évek óta élek Firenzében és 1998-óta, immár  20 éve foglalkozom hivatásszerűen idegenvezetéssel, hivatalos idegenvezetői vizsgám magyar, orosz, német, angol és olasz nyelvből van, magyarul elsőként én vizsgáztam le itt Firenzében a diplomáim kézhezvétele után.

Idegenvezetőként, firenzeiként nemcsak Firenzét, de a környező toszkán településeket is nagy biztonsággal ajánlom a környéket megismerni kivánó, ideutazni szándékozóknak. Különböző útiterveket ajánlok a figyelmükbe, amelyek a hagyományos, a város műemlékeit bemutató sétákon kívül a szokások, a kuriózumok feltárására is törekszik. Megismerkedhetnek a különböző kézművesmesterségekkel, a firenzei ételkülönlegességekkel, a város rejtett szögleteivel. A már bevált útiterveken kívül személyre szabott programokkal is szívesen állok a rendelkezésükre. Szívesen segítek múzeumi jegyek, belépők megrendelésében, transfer megszervezésében is.
 

Keressenek bizalommal elérhetőségeimen!

Mobil: (+39) 328 7217096
E-mail: legenyeva@firenze-latnivalok.hu

 

Néhány szó magamról

Nagyon szerencsésnek tartom magamat, hiszen a kilencvenes évek közepétől Firenzében, Európa egyik legszebb, legromantikusabb, művészi és történelmi emlékekben bővelkedő városában élhetek. Ez mind a magánéletemet tekintve, mind pedig szakmai szempontból remek választásnak bizonyult. Gyerekkoromtól kezdve rajongok a történelemért, a művészettörténetért, szeretek nyelveket tanulni. Éppen ezért választottam még Magyarországon a szegedi Egyetem Bölcsészkarát, ahol történelemből, olasz- és orosz nyelvből szereztem diplomát.

Első meghatározó élményeim Itáliáról kamaszkoromban Szerb Antal: Utas és holdvilág műve, valamint a Michelangelo életét regényes formában bemutató Kőbe zárt fájdalom című biográfia voltak. A két könyvet azóta is időnként előveszem, újraolvasom. A könyvekben leírtak azonban nem adhatják át egy ország hangulatát, az ízeket, az illatokat, a színeket, a zajokat, a pergő olasz beszéd dallamát, a gesztusokat. Az első olaszországi utazások, amelyek az egyetemi tanulmányokhoz kapcsolódtak meghatározó élmények voltak a számomra. Bejártam különböző ösztöndíjaknak köszönhetően Friuli tartományt, Verona, Párma, Pádova, Velence, Milano környékét. Tanultam Perugáiban, s így megismerkedtem Umbriával, majdnem egy évig éltem Ascoli Picenoban, tehát bejártam Marche tartományt. S végül Róma következett, ahol több mint félévet töltöttem a Római Magyar Akadémián a szakdolgozatom megírása miatt. Feledhetetlen időszak volt az életemben! Sohasem gondoltam volna, hogy egyszer majd a Vatikánban folytathatok kutatómunkát, hogy hat hónapig minden egyes napon egyszerűen besétálhatok a svájci gárdisták mellett a hivatalos belépőmet felmutatva a díszes, ritka könyvekkel, kódexekkel, értékes kéziratokkal teli vatikáni könyvtárba.

Róma után pedig már nem tértem vissza többet Magyarországra, ahogyan korábbi utazásaim után tettem, mert időközben megismerkedtem az eljövendő férjemmel. S mivel ő firenzei Magyarország helyett Firenze felé vitt az utam, s itt is maradtam.

Idegenvezetőként Firenzében és Toszkánában

Firenzét először turista szemmel néztem végig. Leírhatatlan élmény volt közelről látni Michelangelo remekműveit, a Mediciek palotáit, Leonardo da Vinci festményeit, a Dóm hatalmas Kupoláját. Mivel már Magyarországon is foglalkoztam idegenvezetéssel, úgy döntöttem Firenzében is megpróbálkozom ezzel a tevékenységgel. S amint alkalom adódott rá, 1998-ban, sikeresen letettem az idegenvezetői vizsgát magyar és orosz nyelvből. Így lehetőségem van arra, hogy a történelem és a művészettörténet iránti rajongásomat átadhassam a Firenze iránt érdeklődő turistáknak is. Azóta is idegenvezetéssel foglalkozom Firenzében és Firenze környékén.

Legény Éva
idegenvezető, Firenze

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!