Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Gnudi


Valószínűleg sokan ismeritek a spenóttal és ricotta (olasz krémes túróval) töltött raviolit, szinte minden olasz étterem menüjén szerepel. Toszkánaban van egy tészta nélküli változata, amelynek a neve "Gnudo", toszkán nyelvjárásban a szó jelentése: "meztelen". Valakinek valószínűleg nem volt kedve a tészta elkészítésével bajlódni, tésztát gyúrni, tésztát nyújtani, elég macerás munka, s csak a tölteléket keverte ki, azt főzte ki forró vízben. Mivel a töltelék csupaszon maradt a "gnudo" nevet ragasztották rá. Az  eredmény nagyon finom kicsit szabálytalan formájú, rücskös  gombóc. 

GnudiHozzávalók:                                                                                            

50 dkg friss spenót
50 dkg ricotta (krémes túró)
2 tojás                                                                                                         Gnudi
5 dkg reszelt sajt (Parmigiano)
5 dkg liszt
Reszelt szerecsendió
Só, bors

Az öntethez:
Zsálya
Vaj
Reszelt sajt (Parmigiano)

 

Az elkészítés módja:

A friss spenótot megmossuk és egy edényben víz hozzáadása nélkül lassan megpároljuk. Amikor puhák a levelek, kicsavarjuk a spenótot és apróra vágjuk (lehet turmixolni is).
Ezt követően összekeverjük a spenótot a ricotta-val, a tojásokkal, a liszttel, a sóval, a szerecsendióval, borssal. Ha túlságosan lágy lenne, akkor még egy kis lisztet tehetünk hozzá. Miután megvan a massza, két kanál segítségével gombócokat formálunk, meghempergetjük a gombócokat lisztben és kb félórát pihenni hagyjuk.
Közben elkészítjük az öntetet: felolvasztunk egy kisebb lábasban vajat, amikor elolvadt a vaj beletesszük a zsályaleveleket és nagyon lassú tűzön hagyjuk főni. A vaj át kell vegye a zsálya zamatát.
Eközben egy nagyobb edényben vizet forralunk, amikor forrni kezd megsózzuk és beledobjuk   a gombócokat. Miután a gombócok feljönnek a víz felszínére hagyjuk még kb 2 percig főni őket, s miután letelt az idő, kivesszük a gombócokat a vízből, öntünk rájuk egy kis vajas zsályás öntetet, megszórjuk a sajttal és melegen, azonnal tálaljuk. 

Gnudi


 

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!