Crespelle alla fiorentina
A firenzei konyha e receptjét Medici Katalin, a firenzei Medici dinasztia egyik sarja, II Henrik francia király felesége vitte volna magával sok más firenzei szokással egyetemben az esküvője után Franciaországba. Ott aztán a mai is ismert crepes néven (az olasz crespelle szóból) terjedt el.
Hozzávalók:
A tésztához:
10 dkg liszt
2 tojás
Egy pohár tej kb 1,5 dl
5 dkg olaj
Só
A töltelékhez:
30 dkg friss spenót
20 dkg ricotta
2 kanál reszelt parmigiano sajt
1 tojás
Őrölt szerecsendió
Só és bors
Az öntethez
5 dkg liszt
5 dkg vaj
Fél liter tej
3 kanál paradicsompüré
Só és bors
Az elkészítés módja:
Először elkészítjük a tésztát, összekeverjük a lisztet, a tojásokat, a sót, majd lassan hozzáadjuk a tejet és az olajat. Hagyjuk félórát pihenni.
Közben megpároljuk a spenótot, kifacsarjuk apróra vágjuk és egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a ricottat a reszelt parmigiano sajtot, a tojást, egy kis őrölt szerecsendiót, sót és borsot.
Kisütjük a palacsintát és megtöltjük a spenótos töltelékkel.
Ezután elkészítjük a besamell mártást. Megmelegítjük a fél liter tejet. Egy lábasban 5 dkg vajat felolvasztunk, beletesszük az 5 dkg lisztet és simára keverjük. Nagyon kis adagokban, állandó keverés mellett hozzáadjuk a tejet. Sózzuk, borsozzuk, egy kis őrölt szerecsendiót adunk hozzá. Kb 10 percig lassan, kevergetve főzzük, amíg sűrű lesz.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, rátesszük a crespellet, meglocsoljuk a mártással, majd "megfoltozzuk" néhány kanál paradicsompürével.
Előmelegített sütőben kb 150 fokon 20 percig sütjük.