Castagnaccio
Beköszöntött a gesztenye szezon, s ezért úgy döntöttünk Silviával, hogy egy tipikus toszkán édességet, a "castagnaccio"-t választjuk a héten. A legendák szerint egy
Pilade da Lucca nevezetű luccai úriember készített volna először, valamikor a 16. században egy ilyen lepényt. Az eredeti tradíció szerint a gesztenyeliszt és az olívaolaj mellett csak rozmaring ágacskakkal ízesítették volna az édességet, hiszen a szegények eledele volt. Csak később kezdték el fenyőmaggal, dióval és mazsolával is felturbózni,
Hozzávalók:
25 dkg gesztenye liszt
Fél liter langyos víz
Só
Fenyőmag
Rozmaring
Olívaolaj
Ízlés szerint dió és/vagy mazsola
Elkészítés módja:
Összekeverjük a lisztet a vízzel csomó mentesen, apránként hozzáadva a vizet. Egy csipet sót is beleteszünk.
Ezután megszórjuk fenyőmaggal, dióval, mazsolával és rozmaringgal. A folyadék tetejére öntünk egy kis olívaolajat.
Olívaolajjal megkenjük a tepsit és beletesszük a folyadékot. 200 fokos előre melegített sütőben kb 20-25 percig sütjük.
Kívül ropogós, belül puha kell legyen, s elkészült.