Crostini di fegatini
Egy rendkívül népszerű recept, aki járt már Toszkánaban egészen biztosan megkóstolta a kis kenyérszeletekre tett májas pástétomot (crostini di fegatini), hiszen minden toszkán étterem, trattoria előételei között szerepel. Be kell vallanom, hogy én korábban egészen egyszerűen megvettem készen, de mióta megkóstoltam a barátnőm receptjét, azóta úgy döntött a családom, hogy nekem is meg kell tanulnom. S így is történt!
A hozzávalók:
300 gramm csirkemáj
1 hagyma,
1 gerezd fokhagyma
1 ágacska rozmaring
2 levél zsálya
1 kiskanál kapribogyó
3 ajóka vagy szardella
Egy kis petrezselyem
Egy kis darab póréhagyma, egy fél répa, 3 cseresznye paradicsom
Só, bors
Olíva olaj és vaj
Az elkészítés módja:
Első lépésként, a hagymát megpároljuk vajon és olívaolajon. Ezután hozzáadjuk a fokhagymát, petrezselymet, zsályát, rozmaringot, póréhagymát, kapribogyót, répát, ajókát, paradicsomot, sót és borsot. Amikor puhára főtt minden, szinte teljesen száraz, lémentes a krém, egy pohár vörösbort adunk hozzá. Megvárjuk, amíg erős tűzön a bor elpárolog. Ha túlságosan száraz lenne a krém, akkor egy kis olajat vagy vajat lehet hozzáadni. Turmixgéppel homogén pástétomot készítünk belőle. S végül kenyérszeletekre kenjük.