Peposo
Egy igazi helyi specialitás, amelynek a neve önmagáért beszél : "peposo", azaz "borsos", hiszen az egyik legfontosabb összetevője a bors, a hús mellett.
A peposo története a firenzei Dóm kupolájának zseniális építészéhez, Brunelleschihez is kötődik. Tudjuk, hogy Brunelleschi megszállottan dolgozott a kupolán, rögeszméjévé vált az építkezés, s minél gyorsabban be akarta fejezni a művet. Az ebédszünet azonban járt mindenkinek. Brunelleschi dühösen szemlélte mindennap, amikor a munkásai szép kényelmesen lemásztak a magasból, majd elmentek valamelyik környékbeli kocsmába enni valamit, s legfőképpen inni, majd az ebéd végeztével pityókásan, veszélyesen dűlöngélve próbáltak visszakapaszkodni a kb 100 méteres magasságba, a kupola alá. Valamit tenni kellett...
Van Firenze szomszédságában egy kisváros, Impruneta, amely hosszú évszázadok óta híres az égetett agyagedényeiről, cserepeiről, tégláiról. Brunelleschi is innen vásárolta a téglát a kupolához. Az élelmes munkások esténként kihasználták az égetőkemencék melegét és megfőzték a másnapi ebédjüket. Egy égetett agyag tálban berakták a húst, borssal megfűszerezve, vörösborral meglocsolva a kemence nyílása elé, amely még elegendő hőt bocsátott ki ahhoz, hogy nagyon lassan puhára főjön a hús éjszaka. A következő nap reggelén, amikor megérkeztek a munkába, kész volt az ebéd.
Brunelleschinek nagyon megtetszik az ötlet, s nagy mennyiségben rendel a mesterektől a tégla mellé "peposo" - t is. Óriási égetett agyag edényekben érkezett mindennap a peposo Firenzébe a tégla szállítmányokkal együtt, az edényeket csigák és csörlők segítségével Brunelleschi felhúzatta a kupola magasságába, így a munkások ott helyben megebédeltek, s nem vesztegették az időt feleslegesen a lépcső mászással. Hogyan készül a peposo? Nagyon egyszerű a recept.
Hozzávalók :
80 dkg marhahús (comb)
8 gerezd fokhagyma
1-2 evőkanál szemes bors
2-3 pohár vörös Chianti bor
Só
Az elkészítés módja:
Felvágjuk nem túlságosan kicsi darabokra a húst (nem távolítjuk el a zsíros részeket sem), beletesszük egy tepsibe vagy egy tűzálló tálba. Rádobunk 8 gerezd hámozatlan fokhagymát, egy-két evőkanál szemes borsot, ráöntünk 2-3 pohár vörösbort (ízlés szerint), megsózzuk. Ezt követően forró vizet öntünk rá, amely teljesen ellepi a húst. Ezután fedővel letakarva betesszük a sütőbe, s 170 fokon elkezdjuk sütni. Ha elfőné a levét, forró vizet adunk hozzá. Kb 3-4 óra alatt a hús teljesen puhára fő, s átveszi a bors és a bor aromáját.