A firenzei Szent Miniato kolostor szerzeteseinek citromos tortája
A San A San Miniato templom és kolostor az egyik legrégebbi és legmisztikusabb hely Firenzeben. Több mint ezer évvel ezelőtt alapították, s azóta váltják egymást az ódon falak között a szerzetesek. Mostanság egy 12 fős közösség lakik itt, akik az imádkozáson kívül sok más érdekes tevékenységgel is foglalkoznak. Az egyikük például felfedezte, hogy egy igazi cukrász veszett el benne, s néhány éve egy műhelyet alakított ki, ahol finomabbnál finomabb édességeket, kekszeket és még fagyit is készít. Az egyik specialitása a citromos sütemény, amelynek receptjét egy barátnőm segítségével szereztem meg.
A hozzávalók:
2,5 dl friss tejszín
25 dkg ricotta (krémes túró)
Egy kanál liszt
4 tojás
15 dkg cukor
2 citrom reszelt héja
Elkészítés módja:
Először jól összekeverjük elektromos habverővel csomó mentesen a tejszínt, a lisztet, a reszelt citromhéjat és a ricotta-t, egy másik tálban pedig a cukrot és a 4 tojás sárgáját. A két tál tartalmát összeöntjük és összekeverjük. Egy külön edényben kemény habbá verjük a 4 tojás fehérjét, s óvatosan, hogy ne törjön össze, hozzáadjuk a tejszínes- tojásos krémhez.
Ezt követően 170 fokos sütőben kb 40-45 percig sütjük egy 24 cm átmérőjű tortaformában. Egy tűvel ellenőrizzük, hogy készen van-e. Egy puha, inkább pudingszerű sütemény az eredmény, amelynek a tetejét tetszés szerint porcukorral lehet megszórni.