Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Karneváli sütemények Firenzében

Időpont, helyszín: Firenze, Karneváli id?szak

Olaszország minden szögletének megvan a hagyományos farsangi édessége, így Firenzének is. Fedezzük fel együtt ezeket a finomságokat

SCHIACCIATA ALLA FIORENTINA

 

Schiacciata alla fiorentina

A karneváli időszakban kóstolhatjuk meg ezt az édességet Firenzében. Puha és illatos, kb 3-4 cm magas kelt, tojás alapú sütemény, amelyet porcukorral szoktak megszórni. Az összetevői rendkívül egyszerű anyagok: zsír, tojás, cukor, liszt, reszelt narancshéj vagy narancslé, vanília. A legfontosabb ismertetőjegye pedig a kakaóporral megmintázott firenzei liliom a tetején. Nem kerek, mint általában a torták, hanem négyzet vagy téglalapalakú. Minden cukrász a saját receptje alapján készíti, kisebb-nagyob eltérésekkel, mindenkinek megvan a kedvence, s szabadon lehet vitatkozni arról, hogy melyik a legfinomabb. Ma már a zsírt általában vajjal helyettesítik, s hogy még étvágygerjesztőbb legyen, Chantilly krémmel vagy tejszínhabbal töltik meg. Így egy kész kalóriabomba lesz belőle, de isteni finom. A Farsang végeztével pedig úgyis el kell kezdeni böjtölni!

A sütemény receptje»

FRITELLE DI RISO

Frittelle di riso

 

Ezek a rizs alapú, olajban kisütött, s cukorban megforgatott gombócocskák Szent József napjához, március 19-hez kötődnek, amely az apák ünnepe Olaszországban. A legenda szerint József miközben Egyiptomba menekült Jézussal és Máriával olajsütő mesterként kereste volna a kenyerét, s ezért kötik Szent József ünnepéhez ezt az édességet. A sütemény készítésének a fellegvára Toszkánában egy San Donato in Collina nevezetű kis falu Firenzétől kb 10 kilométerre, ahol minden évben, a téli hónapok végén megrendezik a Sagra delle Frittellet, azaz a Frittelle ünnepét. Különböző variánsai létezek, van aki tesz bele mazsolát, van aki nem. Van aki azt állítja, hogy a rizst tejben kell megfőzni, van aki szerint vízben, de mindegyik változata ízletes.

A recept»

CENCI

Cenci

 

 

Különböző néven szinte egész Olaszországbam elterjedt, Lombardiában chiacchiere, Piemontban bugie a neve, talán a leghíresebb farsangi édesség. A szó jelentése "rongyok". Az elnevezés a sütemény formájára utal, kis vékony rongydaraboknak tűnhetnek. Az édesség a Magyarországon is ismert csörögéhez vagy herőcéhez hasonlít. Érdemes egy pohár desszertborral, a híres toszkán Vinsantoval megkóstolni.

A recept»

 

 

 

Karnevál

sütemények

Firenze

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!