Az egyik legkedveltebb karneváli édesség, a “frittelle di riso”, azaz olajban kisütött és cukorban megforgatott rizsgombócok
Különböző variánsai léteznek. Van aki tesz bele mazsolát, van aki nem. Van aki állítja, hogy a rizst tejben kell megfőzni, van aki szerint vízben, de mindegyik változata ízletes.
Hozzávalók:
20 dkg rizs
6 dl tej
2 dl víz
8 dkg liszt
5 dkg vaj
6 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
Fél csomag sütőpor
1 kiskanál szódabikarbóna
2 tojás + 1 tojássárgája
Rum
Egy csipet só
Olaj a sütéshez
Elkészítés módja:
Egy lábasba öntjük a tejet és a vizet, felforraljuk. Amikor forr, beletesszük a rizst, a vajat, a citrom reszelt héját és a cukrot, s állandó kevergetés mellett puhára főzzük a rizst. Ezután két órát állni hagyjuk, hogy a rizs teljesen magába szívja a folyadékot.
A két óra elteltével hozzáadjuk a liszet, a szódabikarbónát, a sütőport, a csipet sót, egy kis rumot, és a három tojássárgáját. Jól összekeverjük. Habbá verjük a két tojásfehérjét és óvatosan hozzákeverjük a rizshez.
Felmelegítjük az olajat és a forró olajba egy kiskanál segítségével beleszaggatjuk a rizses krémet. Amikor aranybarnára sültek a gombócok, kivesszük az olajból, meghempergetjük a cukorban és frissen, melegen fogyasztjuk.