Cenci, az egyik legkedveltebb karneváli édesség
Különböző neveken szinte egész Olaszországban elterjedt ez az édesség. Lombardiában chiacchere, Piemontban bugie a neve, talán a leghíresebb farsangi sütemény.
Toszkánában "rongyoknak" hívják, talán utalván a sütemény formájára, vékony kis rongydaraboknak tűnhetnek.
A Magyarországon is ismert csörögéhez vagy herőcéhez hasonlít, nagyon egyszerű elkészíteni.
S akkor lássuk a receptet:
Hozzávalók:
50 dkg liszt
4 tojás
3 kanál cukor
2 kanál puha vaj
Egy csipet só
Egy kis pohár Limoncello vagy más illatos likőr
Egy citrom reszelt héja
Egy csomag vaníliás cukor
Az elkészítés módja:
Összekeverjük, majd jól összegyúrjuk az összes hozzávalót. Egy gombócot formálunk és jól letakarva egy órára hűtőbe tesszük
Mikor letelt az egy óra vékonyra nyújtjuk (4-5 mm). Én az egyszerűség kedvéért egy tészta nyújtó masinát használtam.
Ezután kb 3-szor 8 cm-es darabokra vágjuk derelyeszaggatóval. Forrásban lévő olajba dobjuk, egyszerre 4-5 darabot a serpenyőbe. Halványbarnára sütjük, pár perc alatt elkészülnek. Egy papírkendőre helyezzük, hogy felszívódjon az olaj, s ezután porcukorral megszórjuk. Érdemes egy pohár Vinsantóval, a híres toszkán desszertborral megkóstolni.