Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

A Piazza della Signoria, Firenze főtere

Palazzo VecchioA Városháza tere (Signoria tér), amelyen a legfontosabb események zajlottak a középkortól kezdve. Itt fogadták a város legelőkelőbb vendégeit ünnepéyes keretek között, itt tartották évszázadokon keresztül Firenze védőszentjének, Keresztelő Szent Jánosnak a tiszteletére rendezett látványosságokat, itt végezték ki 1498 májusában eretnekként Savonarolát.A Dávid másolata

Remek szobrokkal kezdik el díszíteni a teret a XVI század közepétől, I Cosimo Medici toszkán nagyherceg korától kezdve. Akkor kerül ide Bartolomeo Ammanati Neptun szobra a szökőkúttal, Giambologna I Cosimót ábrázoló lovasszobra, s Baccio Bandinelli Herculest és Cacust bemutató alkotása.

A leghíresebb azonban Michelangelo Dávidja volt, amelyet 1504-ben fejezett be a fiatal művész. Azonnal a főtérre állították a Dávidot, s ott is maradt a XIX század végéig, amikor elszállították az Akadémia Múzeumába, s most a téren csak egy másolatot maradt.

A téren került sor 1498 május 23-én a domonkos rendi prédikátor, Girolamo Savonarola kivégzésére. A helyet  egy emléktábla jelzi ma a Neptun kút közelében.

Ha Savonaroláról többet szeretnél tudni»

 

A Városháza előtt, s a homlokzatán néhány oroszlánt ábrázoló szobrot láthatunk, s nem véletlenül, hiszen Firenze címerállata az oroszlán. A neve Marzocco. Marsnak, a háború istenének a nevéből származik az elnevezés, s a középkorban a Városháza mögötti épületekben éppen ezért oroszlánokat őriztek.

Néhány érdekesség a firenzei oroszlánról»

A tér hátsó végében pedig egy reneszánsz kori épületben néhány évvel ezelőtt egy érdekes múzeumot nyitottak, a Gucci divatcég történetének a bemutatásával, kollekcióik kiállításával. 

A Loggia dei Lanzi a tér egyik legjellegzetesebb épülete a Városháza mellett. A Loggiát gótikus stílusban a XIV században építették. Innen szónokoltak a város vezetői a téren összegyűlt firenzeiekhez a középkori városállam korában. Később itt állomásoztak a Mediciek zsoldoskatonái, a XVI század végétől pedig egy szabadtéri szoborgyűjteményt helyeznek el itt. A leghíresebb alkotások között meg kell említeni Benvenuto Cellini bronzból készült Perseus szobrát, valamint Giambologna remekművét, a Szabin nők elrablását.

A Loggia dei Lanzi

A Palazzo Vecchio  (Öreg palota) Firenze városházája, a XIV. század elejétől a város hatalmi központja, ma is innen irányítják Firenze életét, működő városháza most is.

születésnapját 1299 február végén (van aki azt mondja február 22-én, mások szerint február 24-én) ünnepeljük, hiszen ekkor rakták le a firenzei Városháza alapkövét. Az építkezést Arnolfo di Cambio tervei alapján kezdték, s ő maga volt ennek az erődítményszerű, durván megmunkált kőtömbökkel kirakott homlokzatú kormányzati palotának a megtervezője. A 94 méteres magasságba szökkenő karcsú torony ma is az ő nevét viseli. Ebben az épületben éltek a középkorban a firenzei köztársaság kormányának a tagjai, a priorok akik két havonta váltották egymást, s amíg hivatalban voltak nem hagyhatták el a kormányzati épületet. Az Ötszázak Tanácsának a termeA 16. században az első toszkán nagyherceg, I. Cosimo Medici ide teszi át a Medici család rezidenciáját az ősi, a Dóm közelében elhelyezkedő palotából. Ekkor radikális átalakításokra kerül sor, hiszen a több mint kétszáz éves palota már elavultnak és kényelmetlennek tűnt, egy elegáns nagyherceghez méltó rezidenciává kellett átalakítani. I. Cosimo feleségének, Eleonórának és 11 gyermeküknek egy minden kényelemmel felszerelt lakhelyet kellett létrehozni. A változtatások azonban nem nyerték el valószínűleg a hercegnő tetszését, mert rövidesen megvásárolja A liliomos terem mennyezetea Pitti palotát, s a család átköltözik az Arno másik partjára, a Pitti palotába. Ezt követően nevezik el a régi rezidenciát Palazzo Vecchiónak, azaz Öreg palotának, s mind a mai napi ezen a néven ismerjük.

 

A Nagyhercegség központja azonban továbbra is itt maradt, s ma is innen irányítják Firenze életét, ma is itt van a firenzei önkormányzat székhelye, a polgármester irodája, a hivatalok valamint egy érdekes múzeum.

A múzeum talán legismertebb része a monumentális freskókkal és márványszobrokkal díszített Ötszázak Tanácsának a terme, amely Giorgio Vasari és segédei munkáját dicséri. Sokatoknak ismerős lehet az Inferno című filmből. amelynek néhány izgalmas jelenetét itt forgatták.

Az első és a második emeleten sorakoznak a különböző lakosztályok, amelyeket egyrészt a Mediciek használtak amíg itt éltek, másrészt pedig megmaradtak még a díszteremek a firenzei köztársaság idejéből is, mint például a Liliomos terem és a fogadóterem.

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!