Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Savonarola, a rettegett prédikátor

Időpont, helyszín: Május 23 Firenze Signoria tér

Ki volt ez a karizmatikus szerzetes, aki a prédikációival tűzbe hozta Firenzét?

A koszorú a kivégzés színhelyénA rendkívül érdekes sorsú, ferrarai születésű domonkos rendi szerzetes 1482-ben érkezett Firenzébe Lorenzo il Magnifico meghívására a Szent Márk kolostort igazgatni. Tüzes hangú prédikációival hamarosan a befolyása alá vonta a város lakóit. Savonarola cellája a Szent Márk kolostorbanArra szólította fel a firenzeieket, hogy bánják meg bűneiket és vezekeljenek, mert hamarosan el fog jönni Jézus Krisztus országa a földön. Minden luxusnak ellensége, kíméletlen ostorzója az egyház korrupciójának, a gazdag polgárság fényűző életvitelének.
A város főterén "hiúságok máglyáit" gyújtatott,  ahová a teljesen a hatása alá került emberek töménytelen mennyiségű műtárgyat, díszes kódexet, elegáns ruhákat, játékokat,  ékszereket, hangszereket, hordtak,  s vetettek a tűzre. Nagyon sokakat magával ragadnak a szenvedélyes szónoklatok, a leghíresebb művészek közül például Sandro Botticellit is. Egyes idáig nem bebizonyított feltevések szerint a művész jó néhány nem vallásos témát ábrázoló művét tűzbe vetette.
Akkoriban a pápai trónt a feslett életmódjáról elhíresült VI. Sándor Borgia pápa birtokolta, akit szintén célba vett, egyébként teljesen jogosan,  a prédikációival Savonarola.
A pápa válaszul kiközösítette, s ezután az ellenfelei a Szent Márk kolostorban az éjszaka leple alatt rajta ütnek, eretnekség vádjával letartóztatják Savonarolát és a híveit, s a Városháza tornyában elhelyezkedő cellába zárják őket.

Embertelen kínzásoknak vetették alá, s halálra ítélték őt két szerzetestársával együtt. Május 23-án a téren összegyűlt tömeg szeme láttára felakasztották, majd máglyára vették mindhármukat, s a hamvaikat beleszórták az Arnóba. A kivégzés egy korabeli képenAz évforduló alkalmából minden évben ünnepélyesen megkoszorúzzák a kivégzés helyét rózsákkal és pálma levelekkel, mivel a kivégzést követő éjszakán a prédikátor hívei rózsaszőnyeggel borították be a tér közepét.
 

Erre emlékezve minden évben a Városháza kápolnájában egy ünnepi misével kezdődik a ceremónia, amelyet egy történelmi kosztümökbe öltözött menet felvonulása követ a Signoria téren, ahol megkoszorúzzák a földön elhelyezkedő emléktáblát. Majd mindenki átvonul a Ponte Vecchióra, ahonnan virágokat vetnek a folyóba. 

Savonarola

Firenze

Signoria tér

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!