Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Régészeti múzeum

Egy ugrás az ősi időkbe. Egyiptomi múmiák, etruszk szarkofágok, római szobrok, görög vázák és amfórák sorakoznak egy 17. századi palotában (Palazzo della Crocetta), Régészeti múzeumamelyet annak idején II. Cosimo Medici húga, Maria Magdolna számára alakítottak ki.

A gyűjtemény története a Mediciek korába nyúlik vissza, akik a 15. századtól kezdve szenvedélyesen kutatták és vásárolták az ókori pénzérméket, medálokat, gemmákat, szobrokat, később pedig a Toszkána területén előkerült etruszk alkotások iránt is érdeklődni kezdtek.

Bővebb információk az etruszkokról »

Az etruszk kollekció használati tárgyait szemlélve megelevenedik előttünk ennek a titokzatos, Közép-Itália területén élt népnek a mindennapi élete. A nagy szakmai tudással és művészi érzékkel elkészített ékszerek és szobrok pedig betekintést engednek az etruszkok magas szintű művészetébe. Az egyik itt kiállított remekmű a Chiméra, egy oroszlántestű, kígyófarkú, s kecskefejjel ellátott szörny bronzszobra, amely a közeli Arezzo területén került elő a 16. században.

Bővebb információk a Chimérával kapcsolatban »
 

Érdemes a múzeum kertjébe is bepillantani, ha időnk van rá, mert ott is folytatódik az etruszk gyűjtemény. A színpompás virágok és árnyas fák tövében etruszk sírokat láthatunk. Néhányat ezek közül darabokra szedtek és elszállítottak az eredeti helyükről, s itt újra felépítették a föld alatti sírkamrákat, mások viszont másolatok.

Régészeti múzeum

A görög szakasz vörös és fekete alakos vázák sokaságát vonultatja fel, amelyek közül mind méretében, mind szépségében kiemelkedik a Francois váza (i.e 570). Annak a régésznek a nevét viseli, aki megtalálta ezt a csodás darabot a 19. században.Régészeti múzeum

Az egyiptomi gyűjtemény a második legnagyobb Olaszországban, a Torinói Egyiptomi múzeum után. A világon egyedülálló kiállítási tárgy egy fából és csontból készült harciszekér, amely épségben ránk maradt. Múmiák, szarkofágok, sírokból előkerült szobrok, vázák, használati tárgyak tartoznak a múzeum anyagába, amelyek nagy része a 19. században került Firenzébe. Akkoriban II. Leopold toszkán nagyherceg és X. Károly francia király bőkezűen finanszíroztak egyiptomi ásatásokat, amelyeket az egyiptomi hieroglifák megfejtője, Champollion és a pisai származású tanítványa Ippolito Rosellini, a francia régész tanítványa és barátja vezetett. Az ásatásokon talált anyag fele Franciaországba került, fele pedig a firenzei múzeum gyűjteményét gyarapíottta.

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!