Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Galileo múzeum

Galileo múzeumFirenze nemcsak gazdag képzőművészeti gyűjteményekkel büszkélkedhet, hanem jónéhány nagyon értékes természettudományos kollekcióval is. Ezek közül a leghíresebb és a legérdekesebb a Galileo tudománytörténeti múzeum, amely a város egyik illusztris tudósáról, Galileo Galileiről kapta a nevét. A múzeum az Uffizi képtár tőszomszédságában áll, az Arno parton, mégis viszonylag kevesen ismerik.Galileo múzeum

A középkori Castellani palotában rendezték be a múzeum termeit, amelyekben a Medici és a Habsburg korszakból származó csillagászati, matematikai, fizikai, orvosi, kémiai eszközöket gyűjtöttek össze. Több mint ezer tárgyat láthatnak itt a látogatók, amelyek nemcsak tudományos, hanem esztétikai szempontból is értékesek. Csodaszép földgömbök, szemet gyönyörködtető csillagtérképek sorakoznak az első emeleten.

A gyűjtemény eredete I. Cosimo Medici korában keresendő, amikor Toszkána első nagyhercege a mai Városháza egyik termében matematikai eszközöket helyezett el. Ehhez a maghoz aztán fokozatosan hozzáadódnak a 17. században, a Tudományos Akadémia gyűjteményei.

A kiállított darabok arról is tanúskodnak, hogy milyen széles látókörű tudósok, csillagászok éltek akkoriban errefelé, kiterjedt kapcsolatokkal európai kollégáikkal is.

Galilei távcsöveiEgy külön részleget szenteltek Galilei tevékenységének, aki élete utolsó éveit Firenzében töltötte, s a Szent Kereszt bazilikában nyugszik. Láthatjuk két remekművű távcsövét, amelyekkel 1609-ben felfedezte a Jupiter holdjait. Vele kapcsolatos egy fura és morbid kiállítási tárgy is, ugyanis az egyik tárlóban őrzik Galilei egyik ujját, amelyet 1737-ben választottak el a testétől, amikor a földi maradványait a ma is látható sírba helyezték.

További információk Galileo Galileiről»

Kimelkedő darab az 1593-ból származó armilláris gömb, amely a bolygók mozgását illusztrálta.

Ezenkívül elektromos gépek, a sebészetben és az orvosok oktatásában használt viaszmodellek, óragyűjtemény egészítik ki a múzeum anyagát.

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!