Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Zeffirelli múzeum Firenzében

Nemrég nyílt meg Firenzében a Franco Zeffirelli életét és pályafutását bemutató múzeum Firenzében a Palazzo Vecchio szomszédságában.

Egy nagyon kellemes meglepetés és újdonság volt nekem is meglátogatni a nemrégen megnyílt Franco Zeffirelli múzeumot Firenzében. A világhírű művészt, a Rómeó és Júlia, a Napfivér-Holdnővér, a Názáreti Jézus, a Tea Mussolinivel film és sok más remekmű rendezőjét sokan ismerik, de kevesebben tudják talán, hogy Firenzében született 1923-ban. Mint a reneszánsz zsenijei ő is nagyon sokoldalú. Építészetet tanul, majd színészkedik, díszlettervezéssel foglalkozik, színházi előadásokat, operákat rendez a legnagyobb presztízsű színházakban az egész világon, filmrendező és festészettel is foglalkozik. A leghíresebb operaénekesekkel működik együtt, Pavarottival, Domingóval és Maria Callassal, akihez nagyon szoros barátság is fűzte. A 96 éves mester az összes archívumát, a rajzait, a díszletterveket, festményeit, illusztrációit, az előadások során felhasznált kellékeket, kosztümöket Firenzének ajándékozott, azzal a kikötéssel, hogy találjanak az áltata létrehozott alapítvány és múzeum számára egy arra méltó épületet. S hosszas keresgélés, rendkívül sokáig elhúzódó restaurálás után tavaly végre megnyitották a múzeumot egy remekül felújított barokk épületben, amely eredetileg Néri Szent Fülöp rendjének az oratóriuma volt, s a Palazzo Vecchio háta mögött található.

Zeffirelli múzeum

A múzeum több mint 250 díszlettervet, makettet, rajzot, kosztümöt mutat be időrendben felsorakoztatva. Érdekesek a Zeffireli által rendezett filmek és operák részleteiből összeállított videók is, leperegnek a szemünk előtt a leghíresebb jelenetek.

Zeffirelli múzeum Inferno terem

Rendkívül nagy benyomást tett rám az Inferno (Pokol) terme. Zeffirelli az 1970-es évek elején egy nemzetközi koprodukció keretében megvalósítandó film tervein dolgozott. A film Dante Isteni színjátékának Pokol leírásán alapult volna. Ez az álma azonban sohasem valósult meg, megmaradt azonban az 55 előkészítő vázlat, rajz és festmény, amelyeket ennek a teremnek a falain állítottak ki. A mennyezeten pedig multimediális kivetítők segítségével életre kelnek az illusztrációk.

Az alapítvány-múzeum épületében koncertek, konferenciák megrendezésére is sor kerül. A múzeumi vagy zenei élmény után egy kicsi, hangulatos, s nagyon jó színvonalú étterem is várja a látogatókat

Zeffirelli

Firenze

múzeum

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!