Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Vinci és Leonardo

Időpont, helyszín: Vinci 2019

2019 Leonardo da Vinci éve, hiszen 1519 május 2-án, pontosan 500 évvel ezelőtt halt meg a franciaországi Amboise melletti kastélyban. De honnan kezdődik a reneszánsz zsenijének a története?


 

Leonardo da Vinci  1519 május 2-án, pontosan 500 évvel ezelőtt halt meg a franciaországi Amboise melletti kastélyban, mivel életének az utolsó éveiben I. Ferenc francia király pártfogását és támogatását élvezve Franciaországban élt. De honnan kezdődik a reneszánsz zsenijének a története? Nem kell meszire menni Firenzétől, hogy eljussunk Vincibe, Leonardo születésének és gyerekkorának a helyszínére. A táj szerencsére viszonylag keveset változott azóta, szépen megművelt földek, egyenesen sorakozó szőlőtőkék, ezüstös levelű olajfák váltogatják egymást a városka környékén. Ezek a dombok, sziklák, a hajnalban párába burkolózó völgyek vésődnek bele gyerekkorában az emlékezetébe, s később is sokszor megjelennek a rajzain, festményein.

Vinci látképe

Vinci közepén emelkedik a Conti grófok várkastélya, amely formáját tekintve egy vitorláshajóra emlékeztet. Vinci a Conti grófok tulajdonában volt 1000-től 1254-ig, amikor is firenzei fennhatóság alá került a város. Ebben az épületben rendezték be a Leonardo emlékmúzeum egy részét, a másik kiállítás színhelye pedig a szomszédos Uzielli Palazzina. Mindkét múzeumban a Leonardo ötletei, rajzai alapján elkészített masinák, berendezések, közlekedési eszközök, harci gépek modelljeit láthatjuk. Talán a látogató figyelmét legjobban az óriás repülőszárny-modell ragadja meg, amelyhez hasonlót állítólag össze is állított Leonardo. Ő maga azonban nem vállalkozott a próbarepülésre, hanem az egyik tanítványára bízta ezt a feladatot, aki egy rövid siklórepülés után lezuhant. A források szerint túlélte az első repülőgépbalesetet az emberiség történetében.

Leonardo repülőmodellje

A Conti grófok vára mellett áll a Szent Kereszt templom, amelyben Leonardót a születése után megkeresztelték. Ma is megvan még a keresztelőmedence, a templom bejáratától jobbra helyezkedik el. A templom plébánosa lehette az első, aki az alapvető ismereteket átadja a kisfiúnak, megtanítja írni, olvasni, elsajátítja a nyelvtan és a matemati alapjait.

 

Anchiano, Leonardo feltételezett szülőháza

Kb 3 kilométerre Vincitől, Anchiano településen, idillikus környezetben található Leonardo feltételezett szülőháza. Anchianót egy árnyas, olajfaligetek, szőlők, gesztenyefák, régi paraszti lakóházakból kialakított hangulatos villák szegélyezte ösvényen gyalog is meg lehet közelíteni Vinciből. A kényelmesebb turisták pedig egy szűk, kanyargós úton autóval is eljuthatnak ide. Egy rusztikus toszkán vidéki gazda háza bukkan elő az ösvény végén, amelyben a feltételezések szerint a reneszánsz zsenije meglátta a napvilágot.

Anchiano

A nagypapa precízen bejegyezte a család naplójába az unoka születésének az időpontját, 1452 április 15-ét. Elég kevés megbízható forrás maradt meg Leonardo gyerekkoráról, de sokmindenre lehet következtetni a családra vonatkozó, fennmaradt dokumentumokból. Törvénytelen gyerekként jött a világra, édesanyja egy 22 éves, Caterina nevezetű leányzó, akivel élete első két évét töltötte mindössze a kisfiú. Ezután az apai nagyszülők házában nevelkedett. Az édesapja egy ambíciózus jegyző, aki idejének nagy részét firenzei, pistoiai és pisai ügyei intézésének és ügyfeleinek szentelte, mindig úton volt. A kisfiú születése után egy évvel az édesapja megnősült, s véglegesen Firenzébe költözött. Gyerekkorában tehát az apai nagypapa, Antonio valamint a nagybátyja, Francesco a meghatározó a kisfiú számára. Különösen Francesco, aki otthon ülő típus, foglalkozik vele rengeteget, a gyerek Leonardo követi őt a sétái során, a nagybátyja ismerteti meg a növényekkel, az állatokkal, a természet jelenségeivel.

Rendszeresen találkozik az édesanyjával, aki időközben férjhez ment, s egy közeli faluba költözött. Gyakran látják egymást amíg Leonardo Vinciben él, s Firenzéből is gyakran hazatér hozzá ünnepek alkalmával. Nosztalgiával őrzi képzeletében fiatal, szép édesanyjának az emlékét, az arcát nagyon sok festményén megörökíti. Egész életére mély nyomot hagy benne, s sohasem heveri ki az 1504 július 9-én bekövetkezett halálát.

1469-ben egy szép napon az édesapja magával viszi a fiát Firenzébe, s bevezeti a leghíresebb festőiskolába, Andrea del Verrocchio műhelyébe. Az egyszerű környezetből kiszakadva hirtelen belecsöppen Firenze nyüzsgő, elegáns világába, a következő 13 évet Firenzében tölti. Itt ismerkedik meg Botticcellivel, itt válik festővé, s itt ér véget a gyerekkora.

Vinci

Leonardo

évforduló

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!