Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

A viareggói karnevál

Időpont, helyszín: Viareggio, karneváli id?szak

A viareggiói karnevál a második leghíresebb Olaszországban a velencei után. Több mint száz éve kerülnek megrendezésre a szatírikus felhangú díszes felvonulások a tengerparti sétányon.

Viareggiói karneválA karnevál sikertörténete az 1870-es évekre nyúlik vissza. A hagyomány szerint egy maroknyi jómódú viareggiói fiatalember a Casino nevű kávéház asztalánál üldögélve és iszogatva, amikor a hangulat a csúcspontjára ért, elhatározta, hogy egy álarcos, jelmezes, gúnyos hangvételű felvonulással tiltakozik a magas adók ellen. A tiltakozó felvonulás éppen Húshagyó keddre esett 1873-ban, s ez az esemény számít a Karnevál kezdetének. Ettől kezdve minden évben megrendezésre kerül a felvonulás a Karnevál időszakában Viareggióban. Kezdetben a város főutcája, a Via Regia volt a helyszín, s sokkal szerényebbek, kisebb méretűek, kevésbé látványosak voltak a kocsik illetve "szekerek" (carri), ahogyan olaszul nevezik a felvonuláson résztvevő járműveket. Később egyre színesebbekké, s ötletesebbekké válnak a "carro"-k, egyre népszerűbbé válik az ünnep. S amikor a XX. század elején átköltözik az allegórikus felvonulás a tengerparti sétányra, szabadjára engedik a fantáziájukat a bábukat készítő mesterek mintegy díszletként felhasználva a pálmafákat és a tengert a háttérben.Viareggói karnevál

Az 1920-as években a korábban merev és mozdulatlan, fából vagy vasból készült figurák "életre kelnek", pislognak, mosolyognak, mozgatják kezüket-lábukat. 1925-ben pedig egy mester rájön arra, hogy papírmaséból sokkal színpompásabb, hatalmasabb figurákat lehet megvalósítani, s attól kezdve ezt technikát alkalmazzák. A papírmasé bábuk elkészítése rendkívül egyszerű: több tonna régi újságra, vízre és lisztre van mindössze szükség. Az újságokat rétegesen egymásra helyezik, minden rétegre egy vízből és lisztből készült ragasztót kennek, s így formázzák meg a figurákat fémszálakból vagy vesszőkből készült vázakat alapul véve. Ez az eljárás lehetővé tette, hogy sokkal nagyobb és mégis könnyű allegórikus díszleteket alkossanak. Igazi utazó színházakat képesek építeni a mesterek, több mint 20 méter magas, 12 méter széles szekereket, amelyeknek a célja a nézők ámulatba ejtése, szórakoztatása, meghökkentése. Minden felvonulás végén egy hozzáértőkből álló zsüri díjazza a legötletesebb, legjobban sikerült műveket.


BurlamaccoAz 1920-as években születik meg a Karnevál jelképe, a Burlamacco, a piros-fehér pepitaruhába öltöztetett, piros krumpliorrú, piros sapkás bohóc. A 60-as években tör be a politikai szatíra a Karneválra. Attól kezdve a gúnyos hangvételű, a politikusokat kifigurázó képek uralják a meneteket. Minden fontos olasz és külföldi közéleti személyiség, politikus a szatíra célpontjává vált az évek folyamn. Szinte sértésnek számít, ha valakiről megfeledkeznek. 2001-ben megépítik a gigantikus méretű karneváli város épületegyüttesét, amelyben 16 hatalmas hangárban dolgoznak a mesterek egész évben, hogy a vázlatokat felhasználva életre keltsék a momumentális figurákat. Itt őrzik az elmúlt kiadások legjobban sikerült műveit is.

Az esemény hivatalos honlapja: www.viareggio.ilcarnevale.com

 


 

Karnevál

Viareggio

Toszkána

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!