Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Vasari folyosó

Firenze különlegessége ez a folyosó, amely a Pitti palotát, a Medici család rezidenciáját és a Palazzo Vecchiót, a Városházát köti össze egymással. 1565-ben Giorgio Vasari építette meg a Mediciek megbízásából ezt azVasari folyosó átjárót, amelyet az uralkodó dinasztia tagjai használtak nagy előszeretettel. Miután átköltöztek a Pitti palotába ezen a folyosón juthattak vissza a hatalom központjába, a Palazzo Vecchióba. Így nem keveredtek az egyszerű emberekkel, nem tették ki magukat merényletek veszélyének, s a folyosóban elrejtőzve ki is hallgathatták az alattvalóikat, lemérhették a város hangulatát.

Vasarinak rengeteg technikai nehézséggel kellett megküzdenie, s rendkívül kevés idő állt a rendelkezésére. A nagyherceg, I Cosimo Medici elsőszülött fiának, Ferencnek az esküvőjére kellett elszülnie a műnek. Feszített tempóban, mindössze öt hónap alatt sikerült befejezni az építkezést, s így az ifjú házaspár, Ferenc és a menyasszonya, Ausztriai Johanna elsőként, ezen a folyosón át közelítették meg a Pitti palotát.

Gherardo delle Notti: Pásztorok imádásaAz átjátó kb egy kilométer hosszúságban halad Firenze közepén, a Palazzo Vecchio egyik kis szobából elindulva, amely I. Cosimo feleségének, Eleonórának az írószobája volt eredetileg. Ezután kilép a Palazzo Vecchio épületéből, s egy híd formában jut el az Uffizi képtár legfelső emeletére. A múzeum nyugati szárnyában egy anonim ajtó mögött rejtőzik az a lépcső, amelyen egy teljesen más dimenzióba kerülünk. A ptár nyüzsgése után belépünk egy szürrlisan csendes és nyugodt térbe, itt halad tovább az átjáró. S itt jutunk el abba a szakaszba, amely az 1993 május 27-i terrorcselekmény következtében súlyos károkat szenvedett. Az olasz mafia által elhelyezett időzített bomba a folyosó közelében robbant fel, s a merénylet hatására az itt őrzött festnyek közül néhány helyrehozhatatlanul megsérült. Ezeket a szinte felismerhetetlenségig megrongálódott festmény-darabokat, mintegy mementóként itt állították ki.A Mannelli torony

Ezt követően kiérünk a folyópartra, ahol árkádokra támaszkodva halad az átjáró egészen a Ponte Vecchióig, majd rákanyarodik a hídra. A híd közepén az eredeti kis rácsos nyílásokat három panoráma ablakkal helyettesítették, amelyek csodálatos kilátást tesznek lehetővé. A legenda szerint Mussolini kívánságára került sor az átalakító munkákra 1938-ban, amikor Mussolini ünnepélyes keretek kött Firenzében fogadta a szövetségesét, Adolf Hitlert, s mindent elkövetett, hogy ámulatba ejtse őt.

A Santa Felicita templom belsejeA séta érdekessége, hogy mintegy felülnézetből, teljesen szokatlan nézőpontból láthatjuk az annyira jól ismert helyeket, rálátunk az Arno partra, a Ponte Vecchión sétáló emberekre, az aranyműves boltokra, a folyóra, s a távolban feltűnnek az Arno part épületei és a Firenzét körülvevő dombok is. A gyalogosok feje felett haladva az az érzésünk, hogy kémkedünk utánuk, hiszen mi a rácsos ablakokon át mindent megleshetünk, de a járókelők nem is sejtik, hogy valaki felülről figyeli őket.

A híd az Uffizi képtárral ellentétes oldalán, a Mannelli család lakótornyának a megkerülésével kígyózik tovább az épületek belsejében az átjáró. Az építkezés során minden család szó nélkül belegyezett abba, hogy a folyosó keresztülhaladjon az otthonaikon, hiszen nem volt tanácsos szembeszállni a Medici nagyherceg akaratával, a Mannelli család kivételével. Vasari nem akart időt vesztegetni a vitákkal, s éppen ezért megkerülte a lakótornyot, s így haladt tovább a másik part felé.A Vasari Folyosó a Boboli kertben

Az egyik legérdekesebb megálló a séta közben a Santa Felicita templom belsejébe enged bepillantást. Egy páholyból nyíló rácsos ablakon keresztül lenézhetünk a templom belsejébe. A Medici család tagjai a Pitti palotából átsétálva ebben a páholyban üldögélve hallgatták a misét, kiváltságos helyről szemlhették az eseményeket, míg őket senki sem látta.

A folyosó a Boboli kert falában megbújva a Pitti palotában ér véget.

Jelenleg (2021) a Vasari folyosó restaurálás miatt nem látogatható, a tervek szerint 2022-ben fogják ismét megnyitni.

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!