Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Firenzei utazáshoz alkalmas időjárás

Mikor utazzunk Firenzébe, ha a legideálisabb időjárást szeretnénk kifogni? Firenze éghajlata mediterrán egy kis kontinentális beütéssel, rendkívül meleg és fülledt nyárral, és hideg, csapadékos téllel. Ha a várost szeretnénk megtekinteni, vannak ideális hónapok és kevésbé alkalmas időszakok.

 

Firenze éghajlata. Melyik a legideálisabb időszak a város meglátogatására?

Firenze minden évszakban gyönyörű, de vannak olyan hónapok, amikor felülmúlja önmagát is. Természetesen mindenki mást keres Firenzében. Egyesek a múzemok megszállottjai, mások a toszkán természet szépségében szeretnének gyönyörködni, megint mások a különböző Firenzében megrendezésre kerülő események miatt érkeznek ide. Kinek melyik időszak a legideálisabb?

Milyen a klíma a városban?

Firenze éghajlata mediterrán egy kis kontinentális beütéssel, rendkívül meleg és fülledt nyárral, s viszonylag hideg és csapadékos téllel. Kicsit különbözik ez a klíma a tengerparton elhelyezkedő olasz városokétól, hiszen itt a tenger nem mérsékli az éghajlatot sem nyáron, sem télen. Másrészt pedig egy hegyekkel körülvett medencében fekszik Firenze. Északról az Appenninek nyúlványai, délről pedig a Chianti vidék dombjai övezik. A hegyláncok és a dombok vonulatai akadályozzák a friss levegő beáramlását nyáron a tengerpart felől, télen pedig elzárják az utat a Földközi tenger felől fújó enyhébb légáramlatoktól. Ennek következtéban Firenze az egyik legmelegebb olasz város. Különösen a júliusi és az augusztusi hónapok rendkívül forróak, az utóbbi évtizedben a hőmérséklet egyre gyakrabban éri el a 40 °C-ot. Júliusban az átlaghőmérséklet 24.4°C. Az éves középhőmérséklet 15°C. A leghidegebb hónap január 5.2°C-os átlaghőmérséklettel, éjszakánként néhányszor fagy is előfordul.

A csapadék nagyon egyenetlenül oszlik el az év során. A legcsapadékosab hónapok a november és a december, júliusban szinte egy csepp eső sincsen. Rendkívül ritka a havazás, 10 évenként átlagban egyszer kerül sor egy-egy nagyobb hóesésre a városban.

Az átlagos csapadék mennyisége 800-900 mm egy évben, 88 a csapadékos napok száma.

Mikor érdemes Firenzébe utazni?

Aki rosszul bírja a meleget az mindenképpen kerülje el a két legforróbb hónapot, a júliust és augusztust. Ilyenkor jobb a tengerpartot választani vagy a hűvösebb magashegyi üdülőhelyeket felkeresni.

Firenze tavasszal

A legideálisabb időszak a március-április-május és a szeptember-októberi hónapok. Tavasszal tanúi lehetünk a természet megújulásának, a parkokban, kertekben virágzó íriszek, lilaakáclugasok, illatozó jázminbokrok fogadják a turistát, Firenze környékén zöldellnek dombok. Ilyenkor már hosszúak a napok is, reggeltől estig lehet barangolni Firenze utcáin vagy kiránduni lehet a Firenze környéki kisvárosokban.

Nagyon érdekesek az őszi napok is, amikor már enyhül a nyári forróság. Vidéken szüretelnek, a szőlőtőkék ezerszínben pompáznak, októberben elkezdődik az olíva szüret is.

Toszkána ősszel

 

A június is viszonylag kellemes hónap, a meleg még elviselhető. S júniusban a város védőszentjének, Keresztelő Szent Jánosnak a tiszteletére különböző érdekes ünnepségeket tartanak. Júniusban kerül megrendezésre a Calcio storico, azaz a firenzei történelmi foci, színes középkori felvonulások színhelye a belváros, június 24-én este pedig az ünnepségsorozatot egy látvános tűziját&ecute;k zárja.

Novemberben, januárban és februárban igaz hogy rövidebbek a napok, s előfordulhat egy-egy csapadékosabb időszak is, de ilyenkor sorban állás nélkül be lehet jutni minden múzeumba és templomba, csak néhány turista lézeng a városban. S nem utolsó szempont az sem, hogy lényegesen olcsóbbak a szállások és a múzeumi belépők.

Decemberben pedig már kikerülnek az ünnepi díszek, felkapcsolják az ünnepi kivilágítást, és így megint egy másik arcát mutatja a város a színes, mozgalmas készülődést Karácsonyra.

Firenze karácsonyi fényei

Firenze időjárás

Toscana időjárás

utazás Firenze

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!