Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Toszkána ünnepe

Időpont, helyszín: Toszkána, November 30-a

Egy felvilágosult, akkoriban a világon egyedüllálló reformra emlékezik Toszkána minden évben november 30-án


A Bargello udvara1786 november 30-án  égtek a kínzószerszámok és lobogott a tűzben a bitófa a firenzei Bargello, azaz a régi bötrön udvarán a város lakóinak az örömujjongásától kísérve. Ezen a napon ugyanis Péter Lipót toszkán nagyherceg egy rendelettel, a világon először, megszüntette a toszkán nagyhercegség területén a halálbüntetést, amelynek alkalmazása szerinte a "barbár népekre jellemző". A törvény Ezzel egyidejűleg betiltotta a kínzóeszközök használatát a vallatások során, s ezzel szintén egy a középkorban megszokott módszert helyezett törvényen kívül. A dekrétum kihirdetése után Toszkánában mindenhol elégették a bitófákat és a kínzó szerszámokat. Firenzében erre a jelképes eseményre a Bargello (központi börtön) épületének az udvarán került sor ünnepélyes keretek között.  Erre a felvilágosodás szellemében született törvényre emlékezik meg minden évben Toszkána ezen a napon.
Péter Lipót 1765 és 1790 között állt a toszkán nagyhercegség élén, de a magyar történelemből is ismerjük őt. Mária Terézia harmadszülött fia, aki a bátyjának II. József császárnak a halála után visszatért Bécsbe, s 1790 és 1792 között a császári tisztet töltötte be. Toszkánában egy felvilágosodott minta államot alakított ki az élet minden területére kiterjedő reformjaival, amelyek teljesen átalakították a nagyhercegséget.
A büntető törvénykönyv reformjára és a halálbüntetés eltörlésére egy emléktábla emlékeztet a firenzei városháza, a Palazzo Vecchio udvarán.


 

 

 

 

 

 

Toszkána

Ünnep

Habsburgok

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!