Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

A Tornabuoni utca

Procacci bárA legdrágább üzletek, a legelegánsabb butikok, a legszebb kirakatok, a luxushotelek, a hangulatos bárok , a leglátványosabb és legcsillogóbb karácsonyi díszítések utcája Firenzében a Via Tornabuoni. A Szentháromság híd és az Antinóriak tere között halad, középkori és reneszánsz paloták szegélyezik, amelyek földszintjén exkluzív olasz- és nemzetközi divatcégek butikjai kaptak helyet. Ma ilyen kép tárul elénk, de hogyan nézett ki korábban? Hösszú könyveket lehetne írni az utca és az itt élő családok történetéről, most csak néhány épületet és szereplőt idézek meg egy villanás erejéig.

A 12-13. században a fakereskedők, az asztalosok, a fafaragók, tevékenykedtek az út menti műhelyekben, szerény házakban. Majd a 13. század végén szemet vetettek erre a területre a leggazdagabb firenzeiek. Elsőként a Spiniek, akik akkoriban építették fel az Arno parton a szabálytalan alaprajzú, inkább egy várra emlékeztető, pártázatos homlokzatú palotát, amely méreteiben vetélkedett az akkor épülő kormányzati palotával, a mai Városházával. Az ősi család lakhelyét az 1930-as években az Egyesült Államokból Olaszországba visszatérő divattervező, Salvatore Ferragamo vásárolta meg, s azóta is itt van a világhírű cég központja a butikkal és egy a Ferragamóak történetét bemutató múzeummal.

A Ferragamo birodalommal szemben a 13. századi alapítású Szentháromság templom áll, amelyet a vallombrosai szerzetesek építettek. Remek Domenico Ghirlandaio freskókkal büszkélkedhet. A templom előtt a 16. században emelt gránitoszlop, csúcsán a győzelmet jelképező figurával a firenzeiek dicsőségét hirdeti az ősi ellenféllel, Siénával szemben.A Szentháromság templom

Az utca a reneszánsz korában válik nagyon népszerűvé a firenzei társadalom krémje körében. Idetelepednek a legelőkelőbb kereskedő- és bankárdinasztiák, a Strozziak, az Antinóriak és az utcának nevet adó Tornabuoniak is. Ez utóbbiak rokonságba keveredtek  a Medici családdal a 15. században, hiszen a híres Lorenzo il Magnifico anyukája Lucrezia Tornabuoni ebből a családból származott. Lucrezia egy erőskezű, rendkívül  művelt és határozott jellemű asszonyság. A kortársak beszámolói szerint ő hordta a nadrágot a házban, nélküle semmilyen fontos döntés nem születhetett meg. Jellemzi a befolyását  a legidősebb fia, Lorenzo életére, hogy maga Lucrezia választotta ki a feleséget a számára a római arisztokrata család sarja, Clarice Orsini személyében.

Antinori palotaAz Antinóriak szintén ezt a negyedet választották lakóhelyként a 16. században. A palotájuk előtti szabálytalan alakú térrel ér véget a Tornabuoni utca . A bortermelésben és a borkereskedelmben jeleskedő Antinóriak még ma is az ősi családi palotában élnek. Az árkádos belső udvaron egy autentikus reneszánsz környezetben alakították ki az éttermüket  amelyben a borok mellett jellegzetes toszkán ételeket is megkóstolhatnak az ideérkezők.

Nem messze az Antinori palotától szinte vonzza az erre sétálót a Procacci bárból kiáramló szarvasgomba illat, nem lehet eltéveszteni. Itt készítik hagyományosan Firenze legfinomabb szarvasgombás panini-jeit.

Majdnem az utca közepén emelkedik a monumentális, befejezetlenül maradt Strozzi palota, amely a budapesti Teréz körúti házasságkötő terem számára szolgált modellként a 19. században.

Az előkelő paloták jelenlétének köszönhetően az utca pompázatos felvonulások, díszmenetek, ünnepi játékok, lovasversenyek helyszínévé vált a reneszánsz korában.

Az eleganciát ma is megőrizte, csak más formában. Ma világhírű divatcégek és ékszerészek "kiállítótermei" (igazából nem lehet egyszerűen üzletekről  beszélni), Gucci, Ferragamo, Coveri, Prada, Pucci, Damiani, Bulgari sorakoznak itt egymás mellett.

 

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!