Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Szüreti felvonulás Firenzében

Időpont, helyszín: Szeptember, Firenze városközpont

Ha szüret, akkor Firenze is különböző eseményekkel, rendezvényekkel kapcsolódik bele az új bort ünneplő vidám eseménysorozatba. Az ünnepségek egyik leglátványosabbika a Carro Matto szüreti felvonulás, ahol történelmi kosztümökbe öltözött polgárok kíséretében érkezik az új bor a város központjába.

 

Szüreti felvonulás Firenze

A szeptember a szüreti mulatságok, ünnepségek ideje Firenzében és a város környékén is. Minden év szeptemberének utolsó szombatján egy színes történelmi kavalkádnak lehetnek szemtanúi a  város lakói és a turisták is. Ilyenkor, felelevenítve egy régi hagyományt, egy pár fehér ökröt fognak be a Carro Matto  ("Őrült szekér") elé, s a szekér a  zászlódobálók mutatványaitól, a dobverés ritmusától, elegáns történelmi kosztümökbe öltözött polgároktól  kísérve végighalad a város főutcáján, a Dóm tér és a Signoria tér között. A két ökröt már dél környékén befogják a szekérbe, de a felvonulás maga csak délután kezdődik el.

 

De mi ennek a látványosságnak az eredete? 

A 14. századtól kezdve a  bort Firenze környékén, a Chianti vidéken, jellegzetes, nádfonatos, hasas üvegekbe töltötték, s így szállították be a városba. 

Carro matto

A nádfonat egyrészt az ütésektől védte az üvegeket, másrészt pedig a felmelegedés ellen is óvta a bort. A Carro Matto tanúskodik arról, hogy milyen nagy gonddal és milyen bravúrosan voltak képesek  piramisszerűen feltornyozni az üvegeket a szekéren, szalmával elválasztva egymástól a különböző rétegeket, s kötelekkel ráerősítve a szekér oldalára a rakományt. A Carro Mattora kb. 2000 üveget tudtak felrakni, s annyira nagy szakértelemmel végezték a munkát a mesterek, hogy a  szállítás közben nem keletkeztek károk, minden üveg épségben megérkezettt Firenzébe.

A Firenzei Köztársaság idején az  első szekér az új borral a Signoria térre érkezett, s a város vezetői kapták meg kóstolóra az év első borát. Ez a hagyomány éled újjá minden ősszel a városban, a könyező Rufina városkából indulva.

Ha valaki az év más időszakában is meg szeretné nézni ezt a fura szállítóeszközt, akkor javaslom, hogy keresse fel az Antinori család elegáns, reneszánsz palotáját, amelynek az árkádos belső udvarán ott parkol mindig egy Carro Matto, természetesen  boros üvegekkel megpakolva.  S nem véletlenül...  Az Antinori család 1385-ben iratkozott be a firenzei borkészítők céhébe, s azóta is borászattal-szőlészettel foglalkoznak, tehát ismerik ennek a mesterségnek minden csínját-bínját, s az évszázadok során ezer és ezer ilyen Őrült Szekeret fogadtak a lakhelyükön.

Firenze

szüret

Carro Matto

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!