Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Szent Zanóbi ünnepe

Időpont, helyszín: Firenze, január 26, Dóm tér

Szent Zanóbi ünnepe január 26-án a firenzei Dóm téren egy sok száz évvel ezelőtti csodára emlékeznek

Szent Zanóbi oszlopaA firenzei Keresztelőkápolna szomszédságában áll egy márványoszlop egy kereszttel a tetején. Jól ismerik ezt a helyet azok, akik szervezett út keretében, csoporttal jártak Firenzében, mert ez egy ideális találkozó hely a turisták számára, a szabad idő után, gyakran itt gyülekeznek, hiszen könnyen beazonosítható, nem lehet eltéveszteni. Kevesen tudják azonban, miért is került ide ez az oszlop valamikor 14. században, milyen csoda fűződik hozzá?

A történet Szent Zanóbihoz, Firenze egyik védőszentjéhez, a város szent életű püspökéhez kötődik. Zanóbi tősgyökeres firenzei, a tekintélyes Girolami család sarjaként látta meg a napvilágot, a feltételezések szerint valahol a mai Signoria tér környékén, ahol a család lakóházai álltak. Nagyon keveset tudunk róla, valamikor a 4. és 5. század fordulóján élt, a város püspökének a tisztét is betöltötte. Szent ZanóbiA halálakor a mai Szent rinc bazilika helyén álló katedrálisban temették el. Mikor a 9. században Firenze püspöki székhelyét a Szent Reparata templomba helyezték át (a ma is álló firenzei Dóm elődje volt) a város vezetői úgy döntöttek, hogy nem hagyják Firenze egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő szentjének a földi maradványait a régi és omladozó templomban, hanem áthelyezik az új katedrálisba. Meg is szervezték az ünnepélyes szertartást, a katedrális kanonokjai egy méltóságteljes menetben, a díszes koporsót a vállukra véve haladtak az összegyűlt firenzeiek sorfala között a Dóm felé. Egy nagyon hideg téli napon, egészen pontosan január 26-án került sor az eseményre. A menet szépen lassan haladt a célja felé. A Keresztelőkápolna melletti téren egy vén, kiszáradt fa árválkodott. A nagy tolongásban a szent koporsója hozzáütődött a fa ágaihoz, s ekkor ment végbe a csoda. A kiszáradt és élettelen fa hirtelen életre kelt, kirügyezett, friss zöld levelekből álló lombot növesztett mindenki ámulatára. A hívők megrohamozták a fát, mindenki meg akarta kaparintani magának egy kis gallyat vagy egy levélkét, mindenki megpróbált egy csodatevő ereklyére szert tenni.

A csoda helyszínén később egy oszlopot emeltek, amelynek az egyik oldalára egy nagyon szép kovácsoltvas fa ábrázolása került. Ha legközelebb Firenzében jártok, keressétek meg, még ma is ott van.

A csodára emlékezve minden évben január 26-án ünnepélyesen megkoszorúzzák az oszlopot, hogy ne menjen feledésbe Szent Zanóbi neve.


 

Firenze

Dóm tér

Szent Zanóbi

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!