Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Szarvasgombafesztivál Toszkánában

Időpont, helyszín: San Miniato, november

San Miniato, ez a kis toszkán városka, Pisa és Firenze között félúton, a szarvasgombában gazdag erdőiről híres világszerte. 1969 óta minden évben, a novemberi hétvégeken rendezik meg itt a szarvasgomba vásárokat.

San MiniatoSan Miniato, ez a kis toszkán városka, Pisa és Firenze között félúton, a szarvasgombában gazdag erdőiről híres világszerte. A valaha talált legeslegnagyobb szarvasgomba is ehhez a környékhez fűződik. 1954 október 26-án Arturo Gallerini kutyája, Parigi egy 2520 grammot nyomó szarvasgombát kotort ki egy San Miniatohoz közeli erdőben. Az értékes "lelet" hosszú utazás után végül is az akkori amerikai elnök, Eisenhower asztalán kötött ki a város ajándékaképpen. San Miniato bejáratánál egy emlékművet is állítottak a város polgárai a kutya tiszteletére.

Ez a szinte aranyat érő ételkülönlegessség egész évben fellelhető a környéken, de a legnemesebb fajtáját, a fehér szarvasgombát elsősorban a téli hónapokban lehet találni. Éppen ezért erre az időszakra időzítik mindig a szarvasgomba fesztivált, amelyet 1969 óta a novemberi hétvégéken rendeznek meg a hangulatos óváros utcáin és terein. Ilyenkor feléled az egyébként álmos, s csendes kisváros, pezseg az élet mindenfelé, s a szarvasgomba jellegzetes, erős illata tölti be a levegőt. Meg lehet kóstolni a szarvasgombás ételeket, a csokitól kezdve a tésztáig Ha valakinek kedve van hozzá benevezhet egy szarvasgomba vadászatra is.

A szarvasgomba egy igazi gasztronómiai különlegesség, az íze és illata semmihez sem hasonlítható. Rossini, az ínyenc olasz zeneszerző a "gombák Mozartjának" nevezte, a híres francia író, Alexandre Dumas szerint "a szarvasgomaba a hölgyeket gyengédebbé, a férfiakat szeretni valóbbá teszi".

A legkiválóbbnak tartott típusa a fehér szarvasgomba, majd a téli fekete szarvasgomba következik a ranglistán, végül pedig a fekete nyári, amelynek elnevezése olaszul "scorzone".

Köztudott, hogy a föld alatt terem, s mindig valmilyen más növény gyökerével él szimbiózisban.A díjnyertes gombász és a kutyája A tapasztalt "vadászok" egészen pontosan tudják, hogy milyen fákat és milyen talajt kell keresniük, hogy gazdag zsákmányra bukkanjanak. A lelőhelyek titkát féltékenyen őrzik. Kifejezetten biotermékről van szó, hiszen kizárólag egészséges környezetben él meg.

A fehér szarvasgomba legértékesesebb területe Piemontban, Alba városka közelében található, de ezenkívül Toszkánában és Umbriában is gazdag lelőhelyeket jegyeznek. Szeptembertől márciusig tart a szezon, ez alól csak a nyári "scorzone" jelent kivételt, amely a nevéből kikövetkeztethetően júniusban, július és augusztusban fellelhető.

A formáját a talaj minősége határozza meg. Ha gömb alakú kerül elő, a szarvasgomba puha talajban nevelkedett, ha bibircsókos, rücskös, akkor keményen meg kellett küzdenie, hiszen a talaj köves és gyökerekben gazdag volt.

A legizgalmasabb esemény a gombavadászat, amely nem könnyű feladat, s amelynek nélkülözhetetlen főszereplője a kutya.

Eredetileg a szarvasgombát disznók segítségével keresték, hiszen remek a szaglásuk és hihetetlen biztonsággal ráéreztek az értékes gombára, azonban volt egy kis gond velük. Ugyanis a legtöbbször megették, amit találtak, mielőtt a gazdának sikerült volna megkaparintani.

Majd a nemesi udvarokban a disznókat kutyákkal helyettesítették, egyrészt mert sokkal elegánsabbak és kifinomultabbak voltak mint a mindig piszkos és nem túlságosan illatos disznók, másrészt pedig nem habzsolták be azonnal a zsákmányt. Sokkal jobban mutattak a kutyák a vendégek szórakoztatására rendezett szarvasgombavadászatok alkalmával, s végül szegény disznókat egyre kevesebbet használták erre a célra.

A kutya sokkal kevesebb kárt is okoz a környezetben, célirányosabban dolgozik, kisebb gödröket ás mint elődje, hiszen a disznók sok esetben feltúrk az erdő talaját. Ma egy alapszabály, hogy a gombásznak a gödröt be kell tömnie és arra kell törekedni, hogy minél kevesebb kár keletkezzen a szarvasgomba keresése során a növényzetben.

Az erre a feladatra kiképzett kulyákat kölyökkoruktól kezdve, óriási türelemmel, játékos formában nevelik a „munkára”.

Fekete szarvasgomba

A szarvasgombát a lehető legfrissebben kell fogyasztani, mert így lehet élvezni az aromát. Egy papírkendőbe burkolva, s azt egy befőttesüvegbe helyezve kell tárolni a fogyasztás pillanatáig a hűtőben. Maximum 7 napig tartható így, s naponta kell cserélni a papírkendőt rajta.

Létezik a szarvasgomba tőzsde is, amely a szezonban meghatározza e ínyencfalat árát, hétről hétre értékelve az azévi termést. A fehér szarvasgomba ára alapvetően a méretétől függ, de befolyásolja az értékelést a színe, a formája, az illata és az érettségi foka is. Csak a miheztartás végett néhány adat az árakról 2020 októberében. A legkiválóbb fehér szarvasgombából 50 gramm 2434 Euro, a kevésbé értékes fekete gombából 440 Euro, a nyári feketéből pedig mindössze 170 Euro.

A vásár honlapja: www.sanminiatopromozione.it

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Szarvasgomba

San Miniato

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!