Street food Firenzében, a pacalos szendvics
Firenze kulináris szempontból is meglepi az ide érkezőket néhány érdekességgel. Ez alkalommal a pacalos szendvicsről lesz szó. Kétféle típusa létezik, a fehér és a szürkés színű, a trippa és a lampredotto.
Firenze kulináris szempontból is meglepi az ide érkezőket néhány érdekességgel. Ez alkalommal a pacalos szendvicsről lesz szó. Kétféle típusa létezik, a fehér és a szürkés színű, a trippa és a lampredotto.
Minden városnak megvan a hagyományos étele, így van ez Firenzében is. A pacalos szendvics a firenzei konyhaművészet nélkülözhetetelen eleme. Utcai mozgóárusok árulják, jellegzetes négykerekű kocsijukról ezt a furcsa csemegét. Nem a turisták kedvét keresik ez esetben a város lakói, hiszen a legtöbb külfüldi turistának esze ágában sincs megkóstolni ezt az ételkülönlegességet, nagy ívben kikerülik az árusokat, amikor rájönnek arra, hogy mi fő az edényben. A pacal az egyszerű, paraszti konyhának volt a tartozéka,egy szerény népi eledel volt korábban, hiszen nekik nem jutott a marha nemesebb részeiből, a maradékkal, a belsőségekkel kellett beérniük.
A pacalárusok a tradicionális toszkán zsemlékbe (semelle) rakják bele a frissen kifőzött pacalt. Különböző öntetekkel ízesítik, csípős paprikással, pikáns olajjal, petrezselymes mártással vagy egyszerűen csak sóval és borssal. A zsemle megtöltése után, utolsó mozzanatként az árus belemártja a szendvics egy részét a jó zaftos főzőlébe, s már kész is van, lehet enni.
Firenzében kétféle pacal létezik. Az egyik a fehér, amelyet máshol is felhasználnak, a neve trippa. A másik pedig a szürkés-barnás színű, melynek a neve lampredotto. Ez utóbbi a marha bendőjének egy másik részéből, a marha gyomrának az utolsú szakaszából készül. S míg a hagyományos, tehát fehér pacalt, Itália más városaiban is nagy előszeretettel készítik, a szürkés pacal csak Firenzére jellemző, egy igazi kulináris különlegessége a városnak, s az ínyenceknek mindenképpen meg kell kóstolniuk. A következő fotókon a szendvics készítésének különböző fázisait láthatjuk.
Számos pacalárus kínálja a portékáját Firenze belvárosában is, s megoszlanak a vélemények arról, melyik a legfinomabb. Az egyik leghíresebb, s legrégebbi hely a Központi Vásárcsarnok, a San Lorenzo piac földszintjén működik, a másik pedig a Mercato del Porcellino (a Vaddisznós piac) mellett.
Pacalos szendvics
Firenze
Street food