Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Sienai Szent Katalin ünnepe

Időpont, helyszín: Siena Április 29

Sienai Szent Katalint minden évben április 29-én ünnepelik a szülővárosában, Sienában.

Sienai Szent Katalin arcképeÁprilis 29-e Siena szülöttjének és védőszentjének, a rendkívül karizmatikus Siénai Szent Katalinnak az ünnepe. Ez egy igazi színpompás esemény, amelyben a város lakói nagy lelkesedéssel vesznek részt, dobpergéstől és harsonák hangjától kísért történelmi kosztümös felvonulásokat szerveznek a “contrada”-k, a kerületek lakói. Miséket és megemlékezéseket is tartanak  a Szent szülőházának a helyén kialakított kegyhelyen és a Szent Domonkos templomban, hiszen a domonkosok vöröstéglás, dombtetőre épült 13. századi temploma szorosan kötődik Siena egyik leghíresebb szülöttjének az életéhez.

Szent Katalin 1347-ben ebben a városrészben, egészen pontosan az “Oca”, azaz a Liba “contrada”-ban látta meg a napvilágot, s magában a templomban vagy annak környékén került sor csodáinak, látomásainak nagy részére.

Katalin egy kelmefestő 24. gyermekeként született, s már gyerekkorában elkötelezte magát az Istennek tetsző, aszkétikus életmód mellett. Hétéves korában elhatározta, hogy sohasem fog férjhez menni. Amikor 12 éves korában “eladósorba” került, s a szülei férjhez akarták adni, ő minden erejével ellenállt. Tövig levágta a haját, egy fátyollal letakarta a fejét, bezárkózott a szobájába és buzgón imádkozott. A szülők küzdöttek egy darabig, míg végül egy napon az édesapja egy galambot pillantott meg a lánya feje felett lebegni, s ezt földöntúli jelként felfogva lemondott a házasítási terveiről. Szent Katalin kápolnája

1363-ban Katalin felvette a harmadrendi domonkosok öltözékét (feket köpeny és fehér tunika), belépett a világi apácák sorába, akik engedelmességi, szegénységi és szüzességi fogadalmat tesznek, de nem élnek kolostori közösségben. Bár analfabéta, mégis egy napon megadatott neki az írás és az olvasás képessége, ettől kezdve kezdett el levelezni Itália uralkodóival, s magával az akkor Avignone-ban székelő pápával is, akit arra ösztökélt, hogy térjen vissza Rómába.

Sodoma. Sienai Szent Katalin ájulásaEgész életében önfeláldózóan segítette a rászorulókat, lemondott minden kényelemről, a földön fekve aludt, kőpárnára hajtva a fejét, böjtökkel sanyargatta magát. Többször megjelent előtte Jézus más szentek társaságában, Pisában borrá változtatta a hordóban a vizet, betegeket gyógyított, s visszahozta édesanyját a halálból az életbe a legendák szerint.

Rendkívül nagy népszerűségnek örvendett már életében. 1380 április 29-én Rómában az önsanyargatások és az önkínzások vetkeztében a szervezete felmondta a szolgálatot, s mindössze 33 éves korában meghalt. A sienai származású II Piusz pápa idején, 1461-ben szentté avatták, 1939-ben pedig Olaszország egyik védőszentje lett, s az Európai Unió egyik patrónusa is ő.

A halálát követő években a domonkosok megszerezték Katalin fejét, s Rómából Siénába, a Szent Domonkos templomba szállították ezt a nagyon fontos ereklyét, amely köré egy reneszánsz freskókkal és szobrokkal díszített kápolnát emeltek. A fejereklye mellett Katalin egyik mutatóujját is a templomban őrzik, amellyel minden év április 29-én megáldják a város lakóit, Olaszországot és egész Európát.


 


 

 

 

Siena Szent Katalin

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!