Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Richard Ginori porcelánmanifaktúra

A porcelánkészítés titkát hosszú évszázadokon keresztül a kínaiak őrizték, a gyártásának a pontos receptje egészen a 18. századig ismeretlen maradt Európában.

Toszkánában Carlo Ginori márki volt az aki először megpróbálkozott egy porcelánmanufaktúra alapításával, 1735-ben Firenze határában, Doccia faluban lévő villájában nyitotta meg az üzemet, amely még mindig létezik, s részben még mindig a Ginori család nevét viseli. Egészen 1896-ig a család leszármazottai a vállalat tulajdonosai, amikor is a milánói Ceramica Richard cég és a Ginori manufaktúra fúziójából létrejön a Richard Ginori nevet viselő új vállalkozás, amely 2013-tól a Gucci cég tulajdonában van.

A márkabolt kiállítása

A kezdetekben maga Carlo Ginori, a cég alapítója a legféktelenebb kísérletező. Otthonosan mozog a kémiai tudományok terén, végtelen fantáziával és vállalkozószellemmel megáldott férfiú, ő maga felügyeli a legjobb minőségű alapanyagok kiválogatását, a különböző összetevők ideális kikeverését, a megfelelő égetőkemencék megtervezését. Mindenben jártas, mindig jelen van, ő a lelke a manufaktúrának.

Az első igazi porcelántermékek öt éves kemény munka után, csak 1740-ben kerülnek innen ki. Néhány kézzel festett csészéről van szó, amelyeket a cég képviselői az eljövendő toszkán nagyhercgnek, Mária Terézia férjének, Lotharingiai Ferenc Istvánnak visznek ajándékba, Bécsbe. Egy nagyon ügyes Fehér alapon kék díszítésmarketingfogással állunk szemben, így vezetik be az európai uralkodók tudatába a vállalkozás nevét, így ismertetek meg a leendő potenciális vevőkkel az első árucikkeket.

 

Ügyeskezű mestereinek és a tervező művészek fantáziájának köszönhetően a Docciai vállalkozás hamarosan Európa szerte híressé vált. Az innen kikerült hófehér, elegáns , hajszálvékony, szinte áttetsző porcelántárgyak rendkívül nagy népszerúségnek örvendenek, a Ginori márkajelzés garanciává válik a kifinomult ízlésű, a szépet szerető európai arisztokrata és uralkodó családok köreiben.

A legrégebbi díszítőelemek viszonylag egyszerűek: fehér alapon kék mintás motívumok, virágdíszítések, a kínai hatást tükröző tájképek. A formákban rejlő lehetőségeket is mesterien kiaknázzák, 18. század végén rendkívül népszerűek a fonott szöveteteket utánozó elemek. Később pedig megjelennek a jóval gazdagabb aranyozott szegélyek, s az aranyszín is a díszítéseken.

A 19. század közepén Leopoldo Carlo Ginori Lisci francia porcelánfestőművészeket hív a docciai üzembe, s velük megújítja a hagyományos formanyelvet.

Gió Ponti kollekció1923 és 1933 között egy neves olasz formatervező, Gió Ponti veszi kézbe a cég művészeti vezetését, aki új elemekkel, elősorban a mitológiból vett stilizált motívumokkal gazdagítja a hagyomás repertoárt.

A manufaktúra történelmi márkaboltja a Ginori család firenzei palotájának a földszintjén található. Inkább egy múzeumra vagy egy képzőművészeti galériára emlékeztet az üzlet kazettás mennyezetével, bársonybevonatú székekkel, fával bélelt falaival, amelyek mintegy keretbe foglalják a szebbbnél szebb porcelánterméket, mintegy megteremtve egy nemesi villa hangulatát. Az óriási helyiség hátsó részében egy szecessziós stílusú növényekkel teli téli kertben ér véget a bemutatóterem.

A hagyományos mintájú étkészletektől kezdve a legújabb kézzel festett modellekig minden megtalálható itt.

 

A márkabolt címe: Firenze, Via Rondinelli 17

 

Néhány híres kollekció:

Íriszkert kollekció (Giardino dell’Iris)

Íriszkert kollekcióFirenze egyik szimbóluma az íriszkert a Michelangelo tér mellett, ezért esett a választás erre a virágra. A kézzel festett különböző színekben pompázó virágokat a 19. századi botanikai kézikönyvek illusztrációi ihlették.

 

A Régi Ginori (Vecchio Ginori) kollekció:

A porcelánnak mint anyagnak az egyszerűségét hangsúlyozza ez a hófehér, nemes vonalú, egyszerű kollekció, utalván a manufaktúra első termékeire.

 

Tavasz (Primavera)

A Veccho Ginori elegáns formájú porcelánjaira tavaszi virágok kerülnek. Csak az étkészlet levesestáljánakPrimavera kollekció a kifestésére 16 órás munka szükséges. A virágok szirmait az aprólékos festés után aranyszálakkal díszítik.

Toszkána

Sárga, zöld, kék és rózsaszín keretben toszkán tájképeket ábrázolnak a mesterek.


 

Tájképek (Paesaggi)

Egyedi, a művészek fantáziáját dicsérő mezők, erdők, ligetek, tájképek láthatók a termékeken.

Firenze

Porcelán

Ginori

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!