Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Régi Selyemszövő Manufaktúra

A régi Selyemszövő Manufaktúra (Antico Setificio) egy 18. századi műhely, amelyben ma is a hagyományos kézműves technikával, eredeti berendezéseken készülnek a textíliák.

Egy nagyon különleges helyet szeretnék bemutatni ez alkalommal, egy Régi selyemszövő manufaktúrát Firenzében (Antico Setificio Fiorentino). Egy elegáns kovácsoltvas kerítés mögött rejtőzik egy picike kert Firenze belvárosában, a San Frediano városrészben, amelynek az egyik sarkában található ez a varázslatos világ. A bejárat mellett két narancsfa fogadja a látogatókat, s innen egyenesen egy régi szövőgépekkel teli terembe vezet az út. Mintha visszarepülnénk az időben. A műhely alapítása a 18. század végébe nyúlik vissza, amikor néhány firenzei nemesi család összefogásából megszületik ez a vállalkozás. Egészen pontosan 1786-ban vagyunk, a Gherardesca, a Corsini, a Bartolozzi, a Pucci család hozza létre a manufaktúrát. Az üzembe állított szövőgépek az alapító tagok tulajdonában maradtak, s csak a család által megszabott, s engedélyezett mintájú szöveteket kézsíthették a kézművesek.

Régi Selyemszövő manufaktúra

A selyemszövés hagyománya a középkorba nyúlik vissza Firenzében. A nyers selyem Kínából érkezett egy velencei megállóval Firenzébe. Firenzében csak egyetlenegy helyen, a Selyemszövők céhének a székházában dolgozták fel akkoriban ezt az értékes alapanyagot. Az 1786-ban megalakított manufaktúra ezt a régi tradíciót folytatja. Hagyományos eljárással készítik még ma is a különböző típusú szöveteket, selymet, lent, rusztikus hatású vásznakat. 18. és 19. századi gépeken dolgoznak a kézművesek. Az egyik legfigyelemreméltóbb masina egy szálszövő gép, amelyet Leonardo da Vinci rajzai alapján valósítottak meg a 18 században. Még ma is tökéletesen működik, felhasználják a gyártás folyamán. Rendkívül nagy gondot fordítanak a minőségre, semmilyen kémiai anyaggal nem kezelik a szálakat, ma már nagyon lassúnak számító tempóban dolgoznak a munkások. Egy 8 órás turnus ideje alatt 1 méter szövet készül el. Elegáns, különleges tapintású, egyedi színhatású, ellenálló szövetcsodák kerülnek ki a műhelyből. Természetesen luxuscikkekről van szó. Egy méter szövet ára 500 és 1000 Euro között mozog.

Régi selyemszövő manufaktúra

Innen kerültek ki az olasz Szenátus épületének és az olasz köztársasági elnök rezidenciájának termeit díszítő selyemtapéták, a siénai Palio (történelmi lovasverseny) zászlai, s néhány kosztüme (a siénai Istrice városrésszel van folyamatos munkakapcsolata a cégnek). A moszkvai Kreml dísztermei számára is készültek függönyök és tapéták ebben a műhelyben.

2010-ben Stefano Ricci divatcége vásárolta meg a vállalatot, s a manufaktúra melletti bemutatóteremben vásárlásra is lehetőség nyílik.

Selyemszövés

Kézművesműhely

Firenze

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!