Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Portinari Salviati palota

Egy különleges reneszánsz palotában kialakított luxusszálloda kulisszái mögé hívlak még titeket.

Portinari palotaKét legendás Firenzei család lakóhelyén járunk. A 13. század végén Folco Portinari épített ezen a helyen egy elegáns rezidenciát. Ő pedig nem más mint Dante legendás szerelmének, Beatricének az apukája, Firenze egyik leggazdagabb polgára és mecénása akkoriban.
Tehát valaha itt élt az Isteni színjátékban szinte természetfölötti lényként, gyönyörűséges angyalként megjelenő Beatrice, aki egy darabig kíséri a költőt a viszontagságos túlvilági úton.
Jóval később, 1546-ban, a régi, s akkor már elavultnak számított épületet Jacopo Salviati veszi meg, akinek a révén egy Medici családtag is belép a történetbe, hiszen Jacopo Lorenzo il Magnifico Medici egyik lányát, Lukréciát vette el feleségül, tehát egyértelműen ő sem Firenze legszegényebb polgárainak a soraiból került ki, ha maga Lorenzo beleegyezett ebbe a frigybe.
Ekkor átalakítják, modernizálják és kibővítik az eredetileg sokkal szerényebb lakóházat és ettől kezdve egészen 1768-ig a Salviati család birtokában marad a palota.
Jacopo Salviati és Lucrezia Medici házasságából ebben a palotában született, Maria Salviati, aki a Toszkána első nagyhercegének, I. Cosimo Medicinek az anyukája lesz majd. Éppen ezért az árkádos belső udvar középpontjában egy az I. Cosimo Medicit ábrázoló szobor fogad minket.még ma is.
Korábban elterjedt legendákkal ellentétben, amelyek szerint a csecsemő Cosimo a palota udvarán kúszott-mászott volna, ez nem felel meg a valóságnak, hiszen a későbbi nagyherceg egy Firenze környéki Medici villában látta meg a napvilágot, s ott töltötte a gyermekkorát is.Portinari palota
A többszáz éves története során sok illusztris vendég fordult meg a palotában, többek között például IV. Frigyes dán király a 18. század első éveiben.
2016-ban egy tajvani vállalkozó vette meg a kicsit lerobbant rezidenciát 28 millió Euróért, s több mint 100 millió Eurót ráfordítva restauráltatta a palotát, s egy luxusszállodát alakított ki az egyik részében, a felső emeleteken pedig tizenöt exkluzív lakást, amelyek természetesen már mind gazdára találtak.
2022-ben nyitotta meg a kapuit a szálloda, s a "Chik nonna", az egyelőre még csak egy Michelin csillagos étterem.
Portinari palotaA műemlékfelügyelőség ellenőrzése alatt történt az átalakítás, nagyon fontos kritériumok tiszteletben tartásával. Az óriási belterületű termeket például nem lehetett feldarabolni kisebb szobákra, így a szálloda lakosztályai sokszor bálterem nagyságúak. Az eredeti díszítéseket, freskókat, fából készült mennyezeteket gyönyörűen restaurálták, a hely szellemének a tiszteletben tartásával dolgoztak, harmonikusan ötvözve az újat és a régit.
S mivel Firenzében vagyunk, a tajvani tulajdonos óhaja szerint havonta néhány alkalommal a firenzeiek is végigjárhatják a szalonokat, a termeket, bekukkanthatnak egy-egy éppen nem foglalt lakosztályba.
A bárba bárki betérhet egy kávéra, az étterembe szintén, bár ez már egy kicsit költségesebb.
Ha esetleg kedvetek támadna egy pár napot eltölteni itt, akkor inkább a holtszezonban tegyétek ezt. Akkor csak 1300-1400 egy-egy szoba ára egy éjszakára, egyébként pedig 1800.

Portinari

Salviati

Firenze

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!