Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Ponte Vecchio

A Ponte Vecchio

1345-ben épült Firenze legjellegzetesebb hídja, a Ponte Vecchio, azaz Öreg Híd. Érdekessége az, hogy szinte fecskefészekszerűen odatapadnak a híd mindkét oldalára a kis házikók, amelyekben aranyművesek árulják a portékájukat. Ez a hagyomány a XVI. század végén kezdődik. Korábban a híd üzleteiben kaptak helyet a hentesek boltjai, mivel így könnyen megszabadulhattak az elromlott árutól, egyszerűen beledobálva az el nem adott húsmaradványokat az Arno folyóba. Ezt a szokást higiéniai okokból e a Mediciek betiltották, s a hentesek helyébe ékszerészek költöztek a hídra. 1593-ban I. Ferdinánd Medici rendeletének az értelmében a mészárosoknak el kellett hagyniuk az üzleteiket a hídon, Egy ékszerbolts a felszabadult boltokban az aranyművesek rendezkedtek be, akik nemcsak a termékeiek eladásával foglalkoztak, hanem a hídon található műhelyekben ők maguk készítették az ékszereket is.

Cellini mellszobra1901-ben a firenzei ékszerészek szövetségének a javaslatára helyezik a híd közepére a reneszánsz egyik leghíresebb ötvösmesterének, a firenzei származású Benvenuto Cellininek a mellszobrát, amely azóta s itt látható.

A második világháború idején a visszavonuló német csapatok Firenze összes többi hídját felrobbantották, hogy megakadályozzák a szövetséges csapatok előrehaladását, csak a Ponte Vecchiónak kegyelmeztek meg. Megsemmisítették viszont a hídra vezető utca mentén álló középkori épületeket, s a törmelékhalomaml eltrorlaszolták a híd mindkét végét.

A Ponte Vecchio ellenállt az óriási károkat okozó 1966 november 4-i árvíznek is, a félemetes erővel az építményre zúduló vízáradat sem tudta megtörni a középkori építészet e jelképét.

A híd felett halad a híres Vasari folyosó, amely a Városházát és a Pitti palotát köti össze egymással.


 

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!