Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Pisa leghíresebb látnivalói, műemlékei, érdekességei

Kihagyhatatlan állomás a toszkán út során Pisa, Pisában a Csodák tere, s ezen belül is a Ferde Torony, amelyet a világ minden sarkából érkező turisták megpróbálnak egy fotó kedvéért megtámogatni.

A város maga több mint ezer éves múltra tekint vissza, fénykorát a Tengeri Köztársaság korában, a 11-13.században élte. Ekkor a pisai flotta bejárta az egész Földközi tengert, a pisaiak kereskedtek a az e térségben élő népekkel, megismerkedtek az arab világ kultúrájával, építészetével, művészetével. A pisai flotta elfoglalta Korzikát, Szardínia nagy részét, s több tengeri csatában legyőzte az arab hajóhadat, rendkívüli gazdagság áramlott a városba.

PISAI DÓM TÉR

Az egyik hadizsákmány kincseiből kezdik el 1064-ben a Dóm építését, amely a pisai román stílus remekművévé válik. A Dóm különlegessége az, hogy több kultúrális hatás keveredik itt egymással. A pisai építészek felhasználják az arab épületek díszítőelemeit, formakincsét, s az ókori világ művészetének a jellegzetességeit is érezhetjük itt. Talán ezért is áraszt ennyire sajátos, egyedi hangulatot a Dóm belső tere, a szorosan egymást mellett elhelyezkedő oszlopok sorával, a fekete-fehér csíkozású márványelemekkel, amelyek az arab világ hatását mutatják. Ott van azonban a bizánci kulúrára emlékeztetető nagyszerű mozaik az apszisban, valamint a már a reneszánsz irányába mutató remekmű, Giovanni Pisano pulpitusa a 14. század első évtizedéből.

Pisa Dóm

Érdekes módon a Dóm tér nem a város központjában található, hanem a középkori falak mentén, a város szélén. A szokatlan helyválasztás oka az lehet, hogy már a kora kereszténység korában egy kultuszhely alakulhatott itt ki, s ezt a tradíciót folytatva a 11. századtól kezdve ugyanott épül ki a vallási élet centruma Pisában.

Pisa Keresztelőkápolna

A Dómmal szemben emelkedik a Battistero (Keresztelőkápolna), amelynek építését 1152-ben Diotisalvi kezdte meg. Itt a román és a gótikus stílus együttélését figyelhetjük meg, hiszen a homlokzat csúcsíves felső része a mellszobrokkal, Giovanni Pisano tervei alapján már a gótikát képviseli.

Időrendben az utolsó épület a téren a Camposanto, a Monumentális temető, amelynek márványfalai egy szuggesztív hatású belső teret rejtenek. Egy kolostor kerengőjére emlékeztet a belső udvar a márványcsipkés boltívekkel. A falakat 14. és 15. századi freskók díszítik, közülük a leghíresebb Buffalmacco Utolsó ítéletet bemutató műve, amelynek pokolábrázolását Dante Isteni színjátéka ihlette meg.

Pisa Ferde torony

Mindenki azonban elsősorban a Ferde Torony miatt érkezik ide, amely igazából a Dóm harangtornya. Szinte azonnal az építkezés kezdete után, a 12. század végén megsüllyedt az építmény, s éppen ezért a harmadik emelet magasságában leállnak a munkálatokkal. A süllyedés oka a laza, homokos szerkezetű talajban keresendő. Az ókorban itt egy mocsaras, lápos terület helyezkedett el, amelyről a középkori építők nem vettek tudomást. Végül majdnem száz év elteltével úgy döntenek, hogy folytatják a munkát, s megpróbálják korrigálni a dőlésszöget, megpróbálják kiegyenesíteni a tornyot. Az 58 méteres magasságú torony tetejére 293 lépcső vezet fel, s nagyszerű a kilátás a Csodák terének az épületeire

 

CAVALIERI TÉR

Pisa azonban nem kizárólag a Csodák teréből áll. Érdemes elkalandozni a középkori szűk utcákon keresztül a Vettovagli tér felé. Ez Pisában a piac színhelye, itt pakolják ki még ma is az árusok minden reggel a portékáikat. Ez talán a legjellegzetesebb középkori része a városnak, néhány lakótoronnyal, sikátorokkal, hangulatos kis éttermekkel, egyszerű szendvicsező helyekkel. A másik központi tér a városban a Piazza dei Cavalieri, amely már a 16 századi városátalakítások eredmánye. Itt áll a díszes Palazzo della Carovana, az egyik legnagyobb presztízsű olasz elitkollégium, a Scuola Normale di Pisa székhelye.

Pisa Cavalieri tér

 

SANTA MARIA DELLA SPINA

S ha már eltávolodtunk a Csodák terétől,akkor sétáljunk ki az Arno partra, ahol egy picike ékszerdoboz, a Santa Maria della Spina templom, a pisai gótika remekműve áll.

Pisa Santa Maria della Spina

 

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!