Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Pinocchio

A Pinocchio az egyik legtöbbet olvasott mese az egész világon, szerzője egy firenzei származású újságíró, Carlo Lorenzini. A történet első része 1881-ben jelent meg egy firenzei folyóiratban, de kb 2 évig tartott, amíg az egész könyv elkészült. Mi volt ennek a lassúságnak az oka?

Az olaszok nagyon szerényen azt állítják, hogy a világon a második legtöbbet olvasott könyv a Pinocchio, (a Biblia után természetesen!). S ha Itália lakói egyébként hajlamosak a túlzásokra, ebben az esetben valószínűleg igazuk van. Ki ne ismerné ezt a csínytevő, a valóságot a füllentéseivel megszépítő, a hazugságok következtében hosszúra megnyúlt orrú fabábut? Természetesen ő is Firenzében született. Az író, Carlo Lorenzini 55 éves volt amikor 1881-ben megjelent A fabábu történetének az első része a firenzei Gyerekújságban. A szerény körülmények között felnőtt író a Ginori bárók segítségével tanulhatott, s ezt követően újságíróként és színházi cenzorként tevékenykedett Firenzében. Nem fűlt azonban a munkához a foga, az írás helyett sokkal nagyobb lelkesedéssel vetette bele magát a kártyapartikba, s más szerencsejétékokba. Szoros barátság fűzte a Gyerekújság kiadóihoz, akik megpróbálták munkára fogni, rávenni őt arra, hogy írjon a folyóirat számára, de sikertelenül. Mígnem egyszer az író tetemes veszteséggel zárt egy kártyacsatát, s pénzre volt szüksége. Gyorsan-frissen papírra vetett egy négy oldalas történetet, s elküldte az újság szerkesztőjének a következő megjegyzéssel:" Elküldöm neked ezt a butaságot, tegyél vele azt, amit akarsz, de ha úgy döntesz, hogy megjelenteted, akkor fizess meg jól, hogy kedvet kapjak a történet folytatására."

Roberto Benigni Pinocchio szerepébenA szerencsejátékok váltakozó eredményétől függött a mese sorsa. Amikor az író veszített, leült és megírt egy új fejezetet. Amikor a szerencse a kegyeibe fogadta, esze ágában sem volt dolgozni. Ebben az utóbbi esetben az újság ifjú olvasói hiába várták az újabb kalandot. Levelekkel ostromolták az újság szerkesztőségét a mese folytatását követelve. Végül is hosszas megszakításokkal, kisebb nagyobb szünetekkel 1883-ra elkészült a mű, s Carlo Lorenzini úgy döntött, hogy véget vet Pinocchio kalandjainak. Az elképzelése szerint a bábu halálával kellett volna véget érnie a történetnek, így büntetvén meg a sok csínytevésért Pinocchiót. Az olvasók körében azonban lázadás tört ki, kénytelen volt engedelmeskedni az író. Így végül is megmentette Pinocchiót, s átváltozatta egy igazi kisfiúvá, mivel megbánta bűneit.

Firenze

Pinocchio

Collodi

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!