Olívaszüret Toszkánában
Olívaszüret és olívaolajkészítés Toszkánában. Ha olívaolaj, akkor Toszkána. Kinek nem jutnak eszébe a lankás, olajfákkal és szőlőkkel beültetett dombok, ha Toszkánáról beszélünk.
Ha olívaolaj, akkor Toszkána. Kinek nem jutnak eszébe a lankás, olajfákkal és szőlőkkel beültetett dombok, ha Toszkánáról beszélünk. Ez a hónap az olajkészítés ideje. Lassan végéhez közeledik az olívabogyó szüret Toszkánában.Ilyenkor érdemes a vidéket járni, megkóstolni a friss olívaolajat, ezt a zöldessárga színű, kicsit csípős, ezerféle ízhatású nedűt, a toszkán vidék büszkeségét.
Ahány termelő, annyiféle típusú az olaj. Az olaj íze, színe, zamata, illata rendkívül sok tényezőtől függ. Attól, hogy milyen a termőtalaj, milyen a termőterület fekvése, mennyi napsugár éri az olajfákat, milyen volt az adott év klímája. A legértékesebb és a legjobb minőségű olívaolaj, az extraszűz olaj, a frissen leszedett olívabogyókból, hideg sajtolással készül. Érdemes ilyenkor felkeresni egy olívapréselőt, ahol megmutatják az olajkészítés különböző fázisat, s természetesen meg lehet kóstolni a frissen sajtolt olajat is a pirított kenyérszeleteken, a "bruschettán".
Toszkána Olívaolaj Szüret