Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Michelangelo és kortársai kiállítás a Strozzi palotában Firenzében

Időpont, helyszín: 2018.01.21-ig nyitva, Strozzi Palota

A Strozzi palota legújabb kiállítása, amely január 21-ig tekinthető meg, a Cinquecento, azaz a 16. század firenzei művészetről ad átfogó képet. A 16.században sokféle törekvés, irányzat, iskola létezik egy időben, s szinte mindegyik Michelangelot tekinti kiindulópontnak.

A 16. század, vagyis a Cinquecento, az egyik legnagyszerűbb és legellentmondásosabb időszaka az olasz művészettörténetnek. Egyrészt ez a század a legnagyobb zseniknek a kora, Raffaello és Leonardo da Vinci a század első két évtizedében érik el művészetük csúcspontját, Michelangelo egészen 1564-ig a legnagyobb tekintélyű mester, tehát a Reneszánsz az utolsó éveit éli a század elején. Majd feltűnnek a színen a Reneszánsz életszemléletét továbbvivő manierista művészek. Másrészt pedig ez a kor már a Reneszánsz hanyatlásának, s lassú felbomlásának az időszaka is. Ellentmondásokkal teli korszak, hiszen a Reneszánsz emberközpontú kultúrája után, a humanizmus lezártával megkezdődik a katolikus egyház által vezényelt Ellenreformáció. A művészetekben a bonyolult, mitológiai témákkal, a csak a legműveltebbek számára érthető utalásokkal teli alkotásokkal szemben a közérthetőségre, az egyszerűségre, a vallásos tematikára helyeződik a hangsúly. A Reneszánsz életvidám, derűs, harmonikus korszaka után a komorabb, s szigorúbb szemlélet ideje köszönt be.


Michelangelo és társai

A kiállítás ezt a két nagy áramlatot mutatja be. A Reneszánsz után következő Manierista stílus legkiemelkedőbb mestereinek a műveiből nyújt válogatást, másrészt pedig az Ellenreformáció elveihez igazodó festők és szobrászok alkotásaiból válogat, a két irányzatot egymással szembeállítva, s összehasonlítva.

Láthatunk Michelangelo művet, valamint a legnagyobb manierista festők, Bronzino, Pontormo és Rosso Fiorentino remekműveit, s az Ellenreformációhoz igazodó művészek festményeit. Mindennek a kerete a Strozzi palota, a Reneszánsz egyik vezető kereskedőcsaládjának a Strozziaknak a lakhelye.

 

A kiállítás 2018 január 21-ig tekinthető meg a Strozzi Palotában.
Nyitvatartás: mindennap 10.00-20.00-ig, csütörtökön 10.00 és 23.00 között.

A kiállítás honlapja: www.palazzostrozzi.org

Firenze

Michelangelo

Strozzi Palota

művészet

kiállítás

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!