Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Le Murate: kolostor, börtön és szórakozóhely

A Le Murate épületegyüttese Firenze belvárosában található. Egy volt kolostornak, majd börtönnek a helyén ma a fiatalok körében nagyon népszerű bárok, éttermek, szórakozóhelyek működnek

A Le Murate egy nagyon divatos szórakozó- és találkozóhely Firenze szívében, a Szent Kereszt templom szomszédságában egy egész háztömböt foglal el. Kevesen tudják azonban, hogy mit rejt a név Le Murate (úgy lehetne talán lefordítani, hogy "Befalazottak"), mi volt itt korábban.

A Le Murate annak a kolostornak az elnevezése, amely több száz éven keresztül ezen a helyen működött. Valaha itt az apácák rendkívül szigorú szabályok szerint, a világi hívságoktól elzárva, szegénységi fogadalmat téve, a szó szoros értelemben a cellákba "befalazva " éltek. Mielőtt ez a kolostoregyüttes kialakult vona a miniatűr cellák a Rubaconte hídon kaptak helyet, amely ma már nem létezik. Szinte hozzátapasztották a középkorban a híd pillérjeihez a cellákat, s az oda bezárt apácáknak lőrésszerű nyílásokon át juttatták be az élelmet, ezenkívül szinte semmilyen más kapcsolatuk nem volt a külvilággal. Mivel az Arno árvizei sokszor fenyegették a hídra telepedett kis házikókat 1424-ben az apácákat elköltöztették onnan. Előbb egy kis templomot kaptak a környéken, majd a jótevők támogatásának, adományainak köszönhetően fokozatosan az egész negyedet felölelő épületegyüttest hoztak itt létre, amelyik egészen 1808-ig megmaradt.

Le Murate

Ezt követően pedig a volt kolostor épületében egy férfibörtönt alakítottak ki, amely több mint száz évig működött, amíg el nem készült az új Firenze határában.

S ezután elkezdődött a töprengés, a vita az üresen maradt épületek újrafelhasználására, kvalifikálására vonatkozóan. S ez alkalommal egy briliáns döntés született. Urbanisztikai szempontból egy remek tervet fogadott el Firenze önkormányzata az 1990-es évek végén. A terv a világhírú olasz építész, Renzo Piano ötleteit követve a régi börtönből a kultúra és szórakozás egyik fellegvárát alakította ki rendkívül ötletes megoldásokkal. A börtön egyik udvara, ahol korábban a rabok levegőzhettek, egy hangulatos kávézókkal és éttermekkel körülvett térré alakult át. Innen be lehet jutni a volt börtön folyósóira, ahonnan korábban a cellák nyíltak. Egy-két régi, fából készült ajtót is meghagytak még a kémlelőnyílással együtt.

Le Murate

 

Az irodalmi kávézó színes asztalai mellett napközben diákok üldögélnek, esténként pedig az ismeretlenségből kitörni próbáló fiatal zenészek lépnek fel vagy fiatal művészek kapnak kiállítóhelyet. A régi börtönépület felső emeletein kicsi, modern, környezetbarát lakásokat hoztak létre, amelyeket az arra rászoruló fiatal házaspárok bérelhetnek kedvező bérleti díjjal, hogy megkezdhessék önálló életüket.

 

Le Murate

börtön

Firenze

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!