Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Jeff Koons: Shine

Időpont, helyszín: Firenze Palazzo Strozzi 2022 január 30-ig

Az amerikai világsztár, Jeff Koons kortárs művész kiállítása a legnagyobb szenzációnak tekintett kultúrális esemény ezekben a hónapokban Firenzében

Koons az egyik legismertebb ma is tevékenykedő művész, aki mind az egyéniségével, mind az alkotásaival megosztja a kritikusokat és a művészetkedvelőket is. Egyesek giccsesnek, kommersznek, hamisnak tekintik a műveit, mások viszont az eredetisége, ötletgazdagsága miatt zseninek tartják. A műgyűjtők körében fogalomnak számít a neve. Konns. RabbitHihetetlen összegeket hajlandók feláldozni, hogy megkaparintsák az alkotásait. Még sohasem fizettek élő művész alkotásáért annyit mint az ő rekord áron elkelt Rabbit (Nyúl) szobráért 2019-ben. A Christie’s new yorki árverésén 91,1 millió dollárért kelt el az alig több mint egy méter magas, rozsdamentes acélból készült állatfigura.

Koons: LobsterA magyarok elsősorban az első felesége miatt ismerik, aki nem volt más, mint Cicciolina, azaz a honfitársunk Staller Ilona, a híres pornósztár, aki Olaszországban találta meg a szerencséjét. A házasságuk egyébként nem állta ki az idő próbáját, egy nagyon csúnya, pereskedéssel kísért válással végződött.

A Strozzi palotában megrendezett kiállítás címe Shine, azaz „Ragyogás, Csillogás”, mivel többségében olyan alkotásokat válogattak ki a kurátorok, amelyek tükörfényesen csillognak, s amelyek felületén tükröződik a mű környezete és a maga a néző is. Így a szemlélő mintegy belép az alkotásba, annak részévé válik. A kiállított tehát e kulcsfogalom köré csoportosulnak, a tükrözés, a csillogás elvét járják körül.

A Strozzi palota árkádos belső udvarában már egy ezt az ötletet kifejezőKoons: Sacred heart óriásszobor fogad minket, a Blu Monkey (Kék majom), amelynek eltúlzottan hosszú farka nagyon sok szemlélőben elég pajzán szexuális asszociációkat vált ki. Nem kell azonban semmi rosszra gondolni. Egészen egyszerűen a gyerekeknek lufikból összetekert állatfigurái ihlették meg Koonst, s ha közelebbről megnézzük a művet, akkor jól látjuk, hogyan utánozza a lufi ráncait a művész a rozsdamentes acélból készült és fényesre polírozott szobor felületén.

A termekben több a majomhoz hasonló alkotással találkozunk, amelyek a világ különböző múzeumaiból és magángyűjteményeiből érkeztek, s amelyek elhelyezésében a termekben maga a művész is tevékenyen részt vett.

A Strozzi palotában monumentális állatfigurák, installációk, festmények követik egymást, de találunk itt egyszerű használati tárgyakat is, amelyeket mintegy „újra felfedez” a művész.

Koons

Shine

Palazzo Strozzi

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!