Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Firenzei Új év

Időpont, helyszín: Firenze március 25

Firenzében kétszer ünneplik az Új év kezdetét, egyszer január elsején, mint mindenhol a világon, másodszor pedig március 25-én a hagyományos firenzei időszámítás szerint. A március 25-i dátum természetesen nem egy véletlen választás eredménye.

Történelmi felvonulás
 

Március 25-e egészen pontosan 9 hónappal Karácsony, tehát Jézus születésnapja előtt van. A keresztény hagyomány szerint ez a nap az Angyali üdvözlet ünnepe, Gábriel arkangyal ezen a napon vitte meg az örömhírt Jézus fogantatásáról. Máriának. Egészen 1750-ig március 25-e a firenze kalendárium szerint az év első napja maradt, míg az európai országokban már 1582 óta, Gergely pápa reformjának köszönhetően az Új év első napja január elsejére esik. Végül is a Habsburgok megelégelték ezt a tarthatatlan állapotot, s egy rendeletüknek köszönhetően 1750 januárjától kezdve a Toszkán Nagyhercegség is áttért a Gergely naptár használatára, tehát Firenzében is kötelezően január elsején kellett kezdeni az Új évet. A firenzeiek nagyon sokáig nem nyugodtak bele ebbe a változásba, s ma is megemlékeznek még erről a régi hagyományról minden évben.

Santissima Annunziata templom

Március 25-e a múltban egy kiemelkedően fontos vallásos és laikus ünnep is volt egyben. A firenzei klérus és a város vezetői ünnepélyes körmenet keretében jutottak el a firenzei Santissima Annunziata templomba, hogy Szűz Mária csodatévőnek tekintett képe előtt tiszteletüket tegyék. A freskóval kapcsolatban egy legenda alakult ki még a 13. században, amely szerint a templom megalapítói, a Mária Szolgálói szerzetesrend tagjai 1252-ben egy Bertalan nevű egyszerű szerzetesre bízták a Máriát ábrázoló freskó elkészítését. A jámbor barát el is kezdett szorgosan dolgozni a művön, Szűz Mária freskóde abban a pillanatban, amikor a lényeges részletekhez érkezett, azaz Szűz Mária arcát kellett volna lefestenie, mintha görcsbe merevedetett volna a keze, képtelen volt tovább folytatni a munkát, annyira tehetetlennek érezte magát a rárótt felelősség súlya miatt. Több kísérletet is tett, de nem érezte magát méltónak a rábízott feladat megvalósítására, s már majdnem feladta a próbálkozást. Egy este is éppen ott üldögélt a műve előtt, amikor furcsa álmosság vett erőt rajta, s elbóbiskolt. Miután felébredet az álmából a freskó Szűz Mária csodaszép arcképével már ott volt előtte, az angyalok elvégezték helyette a munkát, csoda történt.

A freskó ma is ott látható még a templom egyik kápolnájában, s még ma is nagy tiszteletnek örvend elsősorban fiatal házasok körében, akik az esüvő után zarándokolnak el ide, itt hagyják az esküvői csokrot, s arra kérik Szűz Máriát, hogy áldja meg a házasságukat.

Az egyházi megemlékezéshez világi események is kötődtek, az egyik legkedveltebb a színes kirakodóvásár volt a Santissima Annunziata templom előtti téren.

A régi szokás ma is él még a városban. Most is minden évben március 25-n Firenze történelmi menete, színes, elegáns ruhákba öltözött szereplőkkel, dobpergéstől, a trombiták hangjától kísérve végigvonul a város legfontosabb utcáin egészen a Santissima Annunziata templomig, ahol a csodatévő freskót őrzik. A díszmenet résztvevői fehér liliomot, a szüzesség szimbólumát helyezik el a freskó előtt, így fejezve ki a tiszteletüket Szűz Mária iránt.

Firenze

Új Év

Santissima Annunziata

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!