Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Firenzei történelmi foci

Időpont, helyszín: Firenze, Szent Kereszt tér júniusban

Az egyik legrégebbi és legérdekesebb hagyomány Firenzében a történelmi foci (Calcio storico), amelyet minden évben júniusban rendeznek meg a Szent Kereszt templom előtt

Az eredete a római korban keresendő, amikor a légionáriusok egy focihoz hasonló labdajátékkal (harpastum) szórakoztak a háborúskodások szüneteiben, hogy edzésben maradjanak. A középkori Firenzében is rendeztek meccseket az utcákon és a tereken, s végül a reneszánsz korában válnak nagyon népszerűvé ezek a labdajátékok, a legendák szerint maga Lorenzo Medici, Il Magnifico is részt vett egy-két találkozón.

A Szent Kereszt tér A mai esemény a leghíresebb meccsre emlékezik, amelyet 1530 február 17-én rendeztek a Szent Kereszt téren, miközben V. Károly császár seregei ostromolták a várost, hogy megdöntsék a firenzei köztársaságot és visszahelyezzék a hatalmukba az elűzött Medicieket. Az elhúzódó ostrom idején a város lakói már jó ideje nélkülöztek és éheztek, de dacolva a veszéllyel, mintegy kihívásképpen, elhagyták a városfalak menti védelmi állásaikat, egy látványos felvonulást szerveztek és focizni kezdtek a Szent Kereszt templom előtt, jelezve azt, hogy nem félnek az ellenségtől. A helyszín kiválasztása nem véletlen, ez a tér volt a legközelebb az Arno másik partját övező dombok tetején állomásozó ellenséges seregekhez. Hogy még inkább felhívják magukra a figyelmet a Szent Kereszt templom tetejére felmászott egy zenekar, amely hangos trombitálásba és dobolásba kezdett a játék elején. A császáriak válasza nem váratott sokáig magára, a tüzéreik egy ágyúlövéssel feleltek a kihívásra, a golyó azonban szerencsére elsuhant a temlom teteje felett, senkiben és semmiben sem okozott kárt. A meccs végén a focisták újra elfoglalták a védővonalban a helyüket, s másnap reggel tovább folytatódott a háborúskodás.

Ezt követően minden évben megrendezték ezt az eseményt egészen 1739-ig. Legutoljára 1739 januárjában, amikor Firenzébe érkezett az új dinasztiát, a Habsburgokat képviselő Mária Terézia és a férje Lotharingiai Ferenc, hogy elfoglalja az utolsó Medici halála után üresen maradt nagyhercegi trónt.

1739 után feledésbe merült ez a régi játék egészen 1930-ig. 1930-ban az első híres meccs 400-ik évfordulója alkalmából ismét felelevenítették ezt a régi szokást hasonló jelmezekkel, felvonulással, trombitaszóval, szabályokkal mint 400 évvel korábban.

A címerekMinden évben júniusban küzdenek egymás ellen a négy történelmi városrész csapatai: a Fehérek a Szent Lélek, a Pirosak a Santa Maria Novella, a Zöldek a Szent János és a Kékek a Szent Kereszt városrész képviseletében. A torna három meccsből áll, a két elődöntőből és a döntőből. A döntő napja június 24-e, Keresztelő Szent János ünnepe, aki Firenze védőszentje.

A győztes jutalma egy Chianina fajta borjú és egy firenzei művész által festett palio, azaz zászló.

Az ellenfelek kisorsolása minden évben a Húsvét vasárnapi mise előtt a Dóm téren történik egy ünnepélyes szertartás keretében. Egy tasakba beleteszik a négy különböző színű márványgolyót, amelyek a négy városrészt jelképezik, s Firenze püspöke egymás után kihúzza a golyókat a tasakból. Így kiderül melyik két-két csapat fogja játszani a két elődöntőt.

Hogyan zajlik a játék?

Igazából egy vérig menő küzdelem az egész. A cél a labda eljuttatása az ellenfél térfelének a végére. A játék közben nagy kupacokban hemperegnek a küzdő felek a földön, több sebből vérezve csépelik egymást az ellenfelek. A modern foci, a rugby és a Meccs közben birkózás egy sajátos egyvelege. A csapatokban 27-27 játékos harcol, kézzel lábbal lehet érinteni a labdát, szinte minden megengedett. A csatárok feladata eljuttatni a labdát a tér rövidebbik felén kialakított hálóba, a védők minden eszközzel megpróbálják ezt megakadályozni. A többi csapattag pedig látszólag tudomást sem véve arról, hogy mi folyik körülötte egymással birkózgat a pálya maradék részén. A főbíró és a 8 darab!!! segítője kétségbeesetten próbál rendet tartani, általában sikertelenül. Egy találkozó 50 perces. A focisták színes történelmi öltözékben, bő bugyogóban és trikóban játszanak, amely a meccsek végére foszlányokban lóg le róluk.

A történelmi felvonulás A meccseket egy érdekes, színes, harsonák hangjától és dobpergéstől kísért hosszú menet vezeti be, amely kb egy órával korábban indul el a Santa Maria Novella templom elől, s a belvároson végigkígyózva érkezik a helyszínre. A játéktér két egyenlő térfélre oszlik, s a tér két rövidebbik végére egy hálót szerelnek a fapalánk fölé. Ide kell eljuttatni a labdát, gólt rúgni. Június elején egy vastag homokréteget hordanak a Szent Kereszt templom terére, s megépítik a lelátókat is a nézők számára.

A meccs kezdetét egy ágyúlövés jelzi, s minden egyes gólt is ágyúlövés követ. A játékmester A játékmester bedobja a labdát a felezővonalról a focisták közé, s aki kapja marja alapon az erősebbik kezdheti a küzdelmet. Már az első pillanatokban kialakulnak az első „embergombócok”, egymásba kapaszkodva fetrengenek a földön a focisták. Minden gólnál térfelet váltanak a csapatok. Nincsen lehetőség cserére, ha valaki megsérül, ami elég megszokott esemény, a csapatában eggyel kevesebben maradnak.

A jegyeket általában május végén kezdik el árulni, az árak 30 és 80 Euro között mozognak. Csak Firenzében a jegyirodában van lehetőség a belépők megvásárlására, más módon nem.

A történelem során jó néhány baleset is előfordult. 2017-ben például felfüggesztették az egyik elődöntőt, mert a vesztésre álló csapat játékosai megtámadták a bírót. A rendőrségnek kellett beavatkozni a helyszínen, csak nekik sikerült szétválasztani a küzdő feleket, s végül felfüggesztették a meccset.

A meccs2019-ben pedig az egyik játékos kórházban kötött ki törött vállcsonttal és néhány megrepedt bordával. Húsz perccel a meccs vége előtt teperték le a földre az ellenfelek, ekkor sérült meg, de ennek ellenére hősiesen folytatta a küzdelmet, míg végül a meccs végén összeesett és kórházba vitték.

A sorozatos incidensek következtében 2018-ban megpróbálták finomítani a focit néhány alapvető szabály bevezetésével. Attól kezdve tilos a fejre és a nyakra mért ütés, a tarkón rúgás, a hátulról támadás hastól felfelé. Ezek korábban teljesen szabályos manővereknek számítottak.

Firenze

foci

Szent Kereszt tér

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!