Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Eleonora di Toledo kiállítás

Időpont, helyszín: Firenze Pitti palota, 2023 május 14-ig

A Pitti palotába hivlak meg titeket, ahol május 14-ig Eleonora di Toledo életébe pillanthatunk be egy gazdag kiállítás keretében.

Korabeli ruhaEleonóra di Toledo I Cosimo Medici nagyherceg szeretett felesége, tizenegy gyermek anyukája, “divatdiktátor”  a 16. századi Firenzében. Bőkezű mecénás, a művészek támogatója, két hercegnő és két  nagyherceg édesanyja, egy királynő nagymamája.  

A  Medici család történetében talán az egyetlen boldog házasság is  Eleonórához és   Cosimóhoz köthető.   

A hercegnő 1562 december 17-en halt meg Pisában két gyermekével együtt malária következtében, s 1522-ben látta meg a napvilágot Spanyolországban.

Eleonóra az abban az időben megszokottnál sokkal nagyobb szerepet játszott a hercegség életében.  A férje szinte minden fontos döntés előtt kikérte a véleményét, meghallgatta a tanácsait. A   herceg távollétében Eleonóra vezette a toszkán állam folyó ügyeit, a férje vakon bízott a felesége ítéleteiben.

Különösen a pénzügyek területén számíthatott Cosimo Eleonórára, sokkal tehetségesebb volt e téren a férjénél. Rendkívül ügyesen gazdálkodott  tekintélyes hozományával, ingatlanokat vásárolt, ő vette meg például a Pitti palotát,  a Medici család eljövendő rezidenciáját 1549-ben 9000 dukátért.
Befektetett a kereskedelembe, mezőgazdasági vállalkozásokba, s ha kellett, különösen a házassága első éveiben szükség esetén besegített az állam finanszírozásába is. A páva a kicsinyeivel, Eleonóra jelképe

A divat terén is meghatározó szerepet játszott. Az egyszerű, visszafogott és puritán köztársaságkori divat után ő teremti meg az igazi fényűző nagyhercegi udvart, annak minden tartozékával. Gazdagon díszített s értékes anyagból készült ruhaköltemények jellemezték a stílusát. Magával hozta származása révén a spanyolországi udvarban dívó  modelleket, de a Habsburg és ottomán birodalom világából is átültetett Firenzébe  különböző elemeket.
 
Eleonora, Cosimo és az öt fiukA ruháit egy tehetséges varrómester, Agostino da Gubbio alkotta, akit egy népes kézművescsapat segített. A szövés, a szabás, a  varrás, a díszítőelemek alkalmazása, a hímzések, minden egyes munkafolyamat a firenzei nagyhercegi udvarban valósult meg.
A fényűző kreációk, az ékszerek és a kiegészítők leírása megmaradt a Firenzébe látogató követek és vendégek elbeszéléseiben.
A kiállításon, a Pitti palota földszinti termeiben láthatunk néhány remek ruhadarabot, cipellőket, ingeket, az Eleonórát és  családját ábrázoló festményeket, szobrokat. Ezek közül a leghíresebb az udvari arcképfestő, Agnolo Bronzino által megalkotott remekmű, amely a hercegnőt és az egyik fiát Giovannit mutatja. Néhány pompás falikárpit és elegáns szobrok egészítik ki a kollekciót, amelyeket Eleonóra megbízásából készítettek.

Firenze

Pitti palota

Eleonora

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!