Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Donatello kiállítás

Időpont, helyszín: Strozzi palota és Bargello 2022 július 31

Valószínűleg túlzás ezt állítani, de szerintem Donatello nélkül lehet, hogy nem létezne Michelangelo.

DonatelloHiszen a fiatal Michelangelo Firenzében Donatello remekműveit csodálva kezdte el faragni a szobrait. Michelangelo korai alkotásai, például  a Buonarroti házban őrzött Lépcsős Madonna is egyértelműen tükrözi Donatello hatását,  de a ma univerzálisan ismert és elismert Dávid előképét is egy Donatello műben kell keresnünk,  egészen pontosan a Szent Györgyöt ábrázoló alkotásban, amely korábban a firenzei Orsanmichele templom homlokzatát díszítette.
S nemcsak Michelangelo tekintette mesterének a kora  reneszánsz egyik legtehetségesebb művészét, Donatellót,  hanem egész generációk nyúlnak vissza hozzá.

A napokban nyitották meg azt a rendkívül gazdag kiállítást a Strozzi palotában és a Bargello múzeumban, amely felsorakoztatja ezen a két színhelyen szinte az összes jól ismert Donatello remekművet, párhuzamba állítva azokat más kiemelkedő mesterek alkotásaival.
Abban a rendkívüli élményben lehet részünk, hogy egymás mellett láthatjuk, szinte kéznyújtásnyi távolságban a Vasari által leírt "párbajnak", Donatello és a nem kevésbé híres barátja, Brunelleschi vitájának az eredményét, a két fantasztikus Feszületet.
Vagy a kifejező, szépséges terrakottából készült Madonnák sorozatát.

DonatelloA  hetyke, kamasz bronzból öntött Dávidot, amelyet most egy magas talapzaton szemlélhetünk meg, ahogyan valószínűleg a kortársak is láthatták.
A sienai Dómból ideiglenesen Firenzébe költözött az időskori Szent János szobor, a Szent Kereszt templom múzeumából pedig a Szent Lajost ábrázoló alkotás, amelyet nem túlságosan kifejező tekintete miatt csak bamba Lajosként emlegettek az éles nyelvű firenzeiek.
Játékos kedvű és mosolygós puttók, légies, szinte táncoló angyalok fogadnak minket a Strozzi palota termeiben.
A két helyszínen végig követhetjük Donatello életművét a korai alkotásoktól az időskori művekig, egy kivételes alkalom.
Ha szeretitek a reneszánszt, akkor itt a helyetek!

Donatello

Kiállítás

Strozzi palota

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!