Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Búvárszemüveges képek Firenzében

Egy ismeretlen firenzei származású művész története

Ádám teremtéseFirenzében kezdődött néhány évvel ezelőtt egy érdekes, a street art műfaját képviselő művész története, aki Blub néven ismert. A városban bóklászva sokszor botlunk bele a gáz- vagy elektromos órák fedőlapjain búvárszemüvegben ábrázolt figurákba. Egészen pontosan 2013 októberében születik meg az ötlet. Maga az alkotó, aki egyébként mind a mai napig inkognitóban maradt, annyit tudunk csak hogy firenzei származású, egy interjú során mesélte el a kaland kezdetét. Akkoriban spanyolországi barátoknál egy kis katalán faluban (Cadaqués, Salvador Dalí egyik kedvenc helye) vakációzott, s a vendéglátók arra kérték, hogy a házukkal szembeni homlokzaton levő gázóra fedelére fessen valamit. A kis falu házait már ezt megelőzően is különböző festmények díszítették. Az volt a szokás, hogy helybeli dilettáns festők tengerrel kapcsolatos témákat ábrázoltak mindenfelé. A mi művészünk éppen ezért a vendéglátó család kisfiát egy búvárszemüveggel festette le.

Amikor visszajött Firenzébe játékból, egy hirtelen ötlettől vezérelve három Leonardo da Vincihez kötődő „matricát” készített. Az egyik magát Leonardoa művészt, a másik a Mona Lisát, a harmadik pedig a Hermelines hölgyet ábrázolta, s természetesen mindegyiknek ott volt az arcán a később márkajeggyé vált búvárszemüveg. A három képet a barátaival 2013 november 4-ének az éjszakáján a sötétség leple alatt a firenzei San Niccoló városrészben ragasztotta ki három ütött-kopott gázóra-fedélre. Ezzel a nappal indul el Blub kísérletezése. Nem véletlenül esett november 4-re a választás, hiszen ez az 1966-os firenzei árvíz évfordulója. A víz alatt, buborékokkal és búvárszemüvegben ábrázolt Leonardo és két híres festménye az árvíz pusztítására utal, az egész város víz alá került és a műtárgyak megmentésére mindenfelől áramlottak az önkéntesek. A művészet azonban a legmostohább körülmények között is képes életben maradni, erre utal Blub programjánk a mottója: L’Arte sa nuotare, azaz a művészet tud úszni. A tegernyi nehézség közepette sem merülnek el a figurák, mint ahogyan a művészek is képesek a hányattatások és veszélyek idején is alkotni. A víz alatt az idő megáll egy pillanatra, együtt lebegünk a vízzel amelyből az élet született.

Firenzében a városhoz kötődő valóságos vagy kitalált szereplőket, műalkotásokat ábrázol az azonnal beazonosítható, tréfás és könnyed műveken. Az eldugottabb tereket, utcasarkokat keresi. A kis remekműveknek köszönhetően sokkal közelebb kerülnek hozzánk a múlt történelmi személyiségei, lépten nyomon felhívja az elmúlt korokra a figyelmünket, rögzíti az emlékeket a városlakóban. A képek azonnal felkeltik a figyelmet, kíváncsiságot ébresztenek a szemlélőben, beszélgetnek a járókelőkkel.

A gázórák nagyon jól igazodnak ehhez az elképzeléshez, mintegy keretet teremtenek a festményeknek. Blub előnyben részesíti a kicsit már megrozsdásodott felületeket, ezek már hordozzák magukban a történelmet. Éppen ezért egyáltalán nem veszi figyelmebe a frissen festett fedeleket.

Az első firenzei kísérletek, a kedvező fogadtatás után más toszkán városokra is kiterjesztette a tevékenységét. Láthatunk búvárszemüveges képeket például Arezzóban, Pistoiában, Montecatiniben Siénában, Vinciben. Vinciben 2019-ben, Leonardo halálának az ötszázadik évfordulója alkalmából került ki néhány alkotás a városka homlokzataira. Később pedig már a tartomány határain kívülről is kapott felkéréseket. 2019-ben a nápolyi Archeológia Múzeumban rendeztek egy kiállítást a műveiből, amelyeket a pompei ásatások leletei ihlettek.

Ezek az ötletes képek színesebbé, vidámabbakká teszik az óvárosokat, jókedvet ajándékoznak egy pár pillanatra az embereknek.

A Fb oldalán: "L’arte sa nuotare" lehet válogatni a színes képek közül, rendszeresen tudósít a munkáiról.

 

 

 

 

Firenze

búvárszemüveg

Blub

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!