Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Árvaház (Ospedale degli Innocenti)

Az Árvaház főhomlokzata

Firenze egyik kuriózuma, az egyik legmeghatóbb hely Firenzében, a maga nemében egyedülálló Andrea Della Robbia: Az árvaház jelképeOspedale degli Innocenti, szó szerinti fordításban az Ártatlanok ispotálya, Európa legelső árvaháza, gyerekotthona volt. 1419-ben alapították meg, s a bezárásáig, 1875-ig, több mint ötszázezer gyerek fordult meg a falai között. Árvaház és a reneszánsz művészet remekműve is egyben. Filippo Brunelleschi tervezte meg 1420-ban, s ezzel az árkádos épülettel született meg a reneszánsz építészet. A 600 éves történelme során sok értékes műalkotással is gyarapodott, a múzeumban Botticelli, Ghirlandaio és Luca della Robbia alkotásait csodálhatjuk meg. Az árvaház jelképe maga is a reneszánsz egyik leghíresebb alkotása, Andrea della Robbia pólyába burkolt csecsemője.A nemrégen felújított múzeumban a szobrokon és a festményeken kívül az intézmény történetéről kapunk átfogó képet, s bepillanthatunk az árvaház mindennapjaiba. Hogyan éltek a befogadott gyerekek, hogyan gondoskodtak róluk egészen kamaszkorukig. Miután egy szakmát kitanultak önállósodtak, s elhagyták addigi otthonukat, a védelmet nyújtó árvaházat.

Félbevágott éremKizárólag nem kívánt csecsemők befogadására vállalkoztak itt, akiket a szülők, elsősorban az édesanyák vagy a születésnél segédkező dajkák az éjszaka leple alatt hoztak az épület bejáratánál lévő "forgóteknőhöz". Ennek a kezdetleges inkubátornak az egyik oldala kilógott a falból, oda lehetett betenni az újszülöttet. A mozdulat hatására megszólalt egy csengő, amely értesítette a dajkákat az új jövevény érkezéséről. Az édesanyák fájó szívvel váltak meg a gyermeküktől, sokszor azért mert házasságon kívüli kapcsolatból születtek vagy pedig azért mert nem tudtak már egy újabb gyermeket felnevelni. A túlnyomó többségük azonban nem akart végleg lemondani róluk. Ezt bizonyítja az a szokás, hogy az édesanyák minden újszülött nyakába egy félbevágott medált akasztottak, a medál másik felét pedig maguknál tartották azzal a szándékkal, ha majd egyszer az anyagi helyzetük megengedi, visszajönnek értük. Összeillesztik a medál két felét, s így bizonyítják be azt, hogy ők a szülők. Az árvaház archívumában rengeteg ilyen félbevágott pénzérmét vagy medált őriznek, ezek nagy részét sohasem illesztették össze, a legtöbb édesanyának sohasem sikerült visszajönnie a gyermekéért.

Az első újszülöttet 1445 február 5-én fogadták be, egy kislány volt, aki az Ágota Smeralda nevet kapta. Ágota, hiszen február 5. Ágota napja, Smeralda, azaz Smaragd mert az árvaház filozófiája szerint minden egyes újszölött, a legszegényebb, a legelhagyatottabb is olyan értékes mint a drágakő, a smaragd.

Az Ospedale degli Innocenti 600 év elteltével is megőrizte ezt az elhivatottságot a nehéz helyzetben levő gyermekek gondozására. Bölcsődét és óvódát tart fenn, gyerekek örökbefogadásával foglalkozik, leányanyáknak nyújt segítséget.

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!