Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Anish Kapoor kiállítás

Időpont, helyszín: Firenze Strozzi palota 2023 okt.7- 2024 febr.4

Február 4-ig látogatható Anish Kapoor kiállítása Firenzében a Strozzi palotában.

Anish Kapoor kiállítás
Anish Kapoor, az indiai származású világhírű kortárs művész által megteremtett világba pillanathatunk be.

Amelyben a látszat és a valóság összekeveredik, egy háromdimenziós tárgy új szemszögből nézvést kétdimenzióssá változik,  a homorú tükrökben a szemlélő először fejtetőre áll, majd fokozatosan eltűnik. Nincs egy biztos kapaszkodó, elveszítjük a térbeli viszonyítási pontokat.

A kozmopolita művész Indiában született, majd Londonban tanult, s ott kezdett alkotni, de nagyon szeret Velencében is élni.

A kiállításon több mint negyven éves pályafutásának műveiből láthatunk egy válogatást, de van néhány helyspecifikus, szándékosan a Strozzi palotával párbeszédet folytató alkotás is, amelyet a művész a kiállítás alkalmából tervezett.

Ezek közé tartozik az első teremben lévő monumentális vörös viaszból készült óriáskocka, amely alig érzékelhetően, rendkívüli lassan egy sínen mozog két szomszédos helyiség között.

Vagy a piros színű oszlop, amely mintha kilyukasztaná a terem mennyezetét és padlózatát és  folytatódna a térben. Anish Kapoor

Anish KapoorA legérdekesebb műtárgyak azonban szerintem azok a speciális fekete festékkel bevont geometrikus formák, amelyek különböző nézőpontokból megfigyelve más-más térhatásúak.

A művész ezeknek az alkotásoknak az elkészítéséhez a Vantablack nevű anyagot alkalmazza, amellyel  egyedül ő dolgozhat, mivel megvette az anyag használatának jogát.

A Vantablack a fény 99,9 százalékát magába szívja, s így egy optikai csalódás következtében a háromdimenziós korong egy egyszerű földi halandó számára felfoghatatlan módon egy sík felületté válik. 

Kapoor kiállítás Palazzo Strozzi

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!