Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Ámor és Pszihé

Időpont, helyszín: Firenze, február 14, Valentin nap

A szerelem mindent legyőz, Ámor és Psziché története a Valentin nap alkalmából

Az ókoriak a legveszedelmesebb istennek Ámort, Aphrodité fiát tartották, aki a szerelmet okozó nyilával sokkal nagyobb károkat tudott tenni mint az igazi fegyverek, képes volt még magát a főistent, Zeuszt is megsebezni. S maga Ámor sem maradhatott sértetlen, hiszen beleszeretett Pszichébe. A Valentin nap alkalmából időszerű történet a szerelem hatalmát tanúsítja, a szerelem győzedelmeskedik mindenek felett, ahogyan Virgiliusz írta: „omnia vincit amor”

Crispi: Ámor és Psziché (Uffizi képtár)

Psziché görög királylány volt, akinek messze földön híres szépségéért annyian rajongtak, hogy Aphrodité maga is féltékeny lett rá. Az istennő haragjában ráparancsolt fiára, Ámorra, hogy ébresszen szerelmet a lány szívében egy hozzá nem méltó halandó iránt. Ámor azonban beleszeretett Pszichébe, a leányzót a könnyű szél szárnyán elrepítette egy csodaszép palotába, ahol láthatatlan szellemek vették körül. A palota ura Ámor volt, aki csak éjjelente kereste fel Pszichét, hogy a lány ne lássa és ne ismerje fel. Ámor megtiltotta neki, hogy a kiléte után tudakozódjon. Psziché boldogságának csak ez szabott gátat, hiszen nagyon kíváncsi volt rá, kicsoda is tulajdonképpen a kedvese. Egy éjszaka aztán - irigységükben ármányt szövögető nővérei unszolására - nem bírt kíváncsiságával, és miután Ámor elaludt, egy mécsessel fölé hajolt, hogy láthassa az arcát. A keze azonban egy óvatlan pillanatban megremegett, egy csepp forró olaj pedig az alvó isten vállára csordult, aki rögtön felébredt és eltűnt. Psziché kétségbeesetten elindult Ámor felkutatására. Hamar rájött arra, hogy ha találkozni akar a szerelmével, akkor ki kell engesztelnie Aphroditét, aki gyűlölte a lányt a szépsége miatt. Az istennő négy megoldhatatlannk tűnő feladat elé állította. A szerelmes lány már majdnem kiállt minden próbát, majdnem végére ért a kalandoknak, azonban az utolsó pillanatban megint a kíváncsisága kerekedett felül. Kinyitott egy tiltott szelencét, amely halálosan mély álmot tartalmazatott. Így hát Psziché mély álomba zuhant, megint Ámornak kellett közbelépnie, s végül a szerelmesek egymáséi lehettek. Aphrodité is megbékélt, Zeusz pedig Ámor kérésére még az istenek körébe is felvette a halandó leányt.

A fordulatos történetben több rejlik, mint egy egyszerű mesében, hiszen a pszükhé szó jelentése lélek, így valójában azt ismerhetjük meg belőle, hogyan ragadja el a lelket a mindent elárasztó szerelem.

Tenerani: Az elhagyott Psziché (Pitti palota)

Pszichét általában pillangószárnyakkal ábrázoljálk mint az Uffizi képtárban őrzött kis méertű, remekművű ókori szobron is vagy a Piiti palotában látható 19.századi mű esetében.

 

 

 

 

Firenze

Valentin nap

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!