Látnivalók és élmények idegenvezetéssel
Kérdése van?
+39 328 7217096

Amerigo Vespucci

Tudtátok, hogy Amerika névadója is firenzei származású?

Ghirlandaio: Madonna della MisericordiaAmerigo Vespucci, a felfedező, térképész és hajós 1454 március 9-én született Firenzében egy előkelő firenzei család tagjaként. A Vespucciak az Ognissanti városrészben éltek, mind a mai napig látható az Ognissanti templomban a reneszánsz korban kialakított kápolnájuk, amelynek freskóit a 15. század végének egyik legnépszerűbb firenzei festője, a gazdag polgárság körében nagyon kedvelt Domenico Ghirlandaio festett. A freskón ott sorakozik az egész Vespucci család. Szűz Mária kitárt köpenye alatt tömörülnek, mintha mindannyian Szűz Mária oltalmazóan föléjük boruló köpenyének a védelmét keresnék. Jobbra a nők, balra pedig a férfiak láthatók. A családfő és a freskók megrendelője, Amerigo il Vecchio Vespucci közvetlenül Szűz Mária előtt térdepel imádkozva, piros ruhában. Hátulról ábrázolta őt a művész rendkívül karakteres arcvonásokkal, kopasz fejtetővel és hófehér hajjal. Mellette térdel a jobboldalon a felesége, Nanna Onesti. Ognissanti templom

Valószínűleg ott imádkozik Amerigo Il Vecchio két fia, Giorgio Antonio Vespucci, feketében tekintetét a nézőre szögezve és Nastagio Vespucci piros fejfedőben, átható tekintettel a bal szélen. A nők csoportjából kiemelkedik a piros köpenyben ábrázolt figura elegánsan kidolgozott frizurával, bonyolult hajfonatokkal, magasra borotvált homlokkal a kor divatja szerint. Szűz Máriától közvetlen balra pedig sokak szerint a későbbi felfede Amerigo helyezkedne el, itt még szinte kamaszkorban látjuk.
A kisfiú rendkívül ösztönző környezetben élt, a legkiválóbb humanista nevelést kapta a Lorenzo il Magnifico korában fénykorát élő Firenzében. A Mediciek megbízásából költözik el 1489-ben Sevillába, hogy a Medici család bankügyleteteit irányítsa. Innen indul felfedező útjaira, amelyek során elsősorban a dél-amerikai partokat járta be. Az útjairól leveleket küldött a Medicieknek, amelyekben beszámolt a tapasztalatairól, a növény- és állatvilágról, a bennszülöttek szokásairól. Rájött arra, hogy Kolumbusz nem Indiába jutott el, hanem egy új földrészt talált, ő beszélt először Új Világról. Martin Waldseemuller, német tudós adja ennek az Új Világnak a felfedező iránti tiszteletből 1507-ben az Amerika elnevezést, utalva ezzel a navigátor latin formájú keresztnevére (Americus).

Amerigo Vespucci

Firenze

Amerika

Oszd meg másokkal is:

2018. © firenze-latnivalok.hu ● Idegenvezetés Firenzében, Toszkánában ● Minden jog fenntartva!